Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2011. 19:50:48
PRISEGA PREDSJEDNIKU

Mario Monti službeno preuzeo vlast u Italiji

Novi talijanski premijer Mario Monti i 14 članova vlade danas je prisegnulo pred predsjednikom Republike Giorgiom Napolitanom

Fotografija vijesti

Nova talijanska vlada pod vodstvom Marija Montija u srijedu poslije podne dala je prisegu pred predsjednikom Republike Giorgiom Napolitanom, javlja Hina.

Pred Napolitanom je, uz Montija, prisegu dalo 14 članova nove vlade, koja će morati obuzdati financijsku krizu i smiriti svjetska tržišta, među kojima su i tri žene. Time je okončana kaotična politička kriza zbog koje se Italija našla u središtu problema eurozone.

Dvojica ministara nisu nazočila davanju prisege - novi ministar vanjskih poslova Giulio Terzi di Sant'Agata, koji se nije uspio vratiti iz SAD-a gdje je obnašao dužnost veleposlanika i novi ministar obrane Giampaolo Di Paola, koji je u Afganistanu u misiji NATO-a.

Nakon svečanosti nova se vlada uputila u palaču Chigi, sjedište vlade, kako bi se napravio prijenos vlasti sa Silvijem Berlusconijem, a potom će održati i prvu sjednicu.

Monti je tijekom dana predstavio svoju vladu, sastavljenu isključivo od tehnokrata, nakon što su političke stranke odbile njegov poziv za sudjelovanjem u vladi.

16.11.2011. 19:50:48
http://metro-portal.hr/mario-monti-sluzbeno-preuzeo-vlast-u-italiji/65546/