Metro-portal.hr

objavljeno 07.02.2013. 22:11:00
SJAJNO!

Marin Marinić otvorio izložbu Mi Hrvati u Džamiji

Marin Marinić, najduhovitiji hrvatski kipar ispunio je cijelu Džamiju, Dom HDLU-a, svojim fantazmagoričnim kipovima

Izložba Mi Hrvati Marina Marinića
Izložba Mi Hrvati Marina Marinića (Metro)

Marin Marinić, jedan od vodećih hrvatskih kipara dočekao je svoju veliku izložbu u popularnoj Džamiji, Domu HDLU-a. Izložba je nazvana Mi Hrvati, a kako je na otvaranju dobro primjetio uvodničar kataloga Enes Quien, Marinić je svakom skuplturom ispričao priču o nečemu što ga smeta u društvu.

Već kad prilazite Džamiji iz Račkoga nećete moći promašiti golemo Raspelo na vrhu Džamije (vic po mjeri Marina Marinića), a zatim će vas odlično iskorišten prostor ogromne okrugle građevine povesti u priču bez početka i kraja, punu svakodnevnih stvari koje nas sve žuljaju, ali nemamo takav talent da ih ispričamo kroz skulpturu. 

Patinirani poliester, drvo, kamen ... sve je tu zastupljeno, sjajno obrađeno i modelirano, počevši s gigantskom Globalizacijom Atlasa u središnjem kružnom prostoru, uz Leteći odred - viseće policajace s pendrecima, preko osam izuzetno ekspresivnih Tarara koji plešu haku, potomaka Hrvata i Maorki na Novom Zelandu.

Zagreb Minken prikazuje formaciju zaspalih Hrvata u vlaku, simbola gastarbarteraja kojem su svojevrsni kontrapunkt dva simbola Hrvatske domoljublja, kardinal Alojzije Stepinac i general Ante Gotovina, oba veći od života.

Velebitski divlji konji i Mi Hrvati pokazuju Domovinski rat i hrvatski mentalitet nakon rata, uz posljedice grabežne ekonomije u liku samoubojice nazvanog Zašto sebe?, do Buđenja Hrvatske u liku tri stola za obdukciju s pacijentima na njima. 

Oko samoubojice su postavljeni gigantski Anđeli čuvari, bijeli i ... sa sunčanim naočalama, dok gornju galeriju ispunjava Križni put, gdje je svaka postaja istovremeno kršćanska i tako hrvatska da boli.

Grandiozna izložba koju se ne smije propustiti, definitivno, a kako bismo vas privukli, pogledajte galeriju slika i zamislite kako je tek super vidjeti to uživo. Izložba je otvorena do 28. veljače.

07.02.2013. 22:11:00
http://metro-portal.hr/marin-marinic-otvorio-izlozbu-mi-hrvati-u-dzamiji/76375/