Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2011. 14:28:17
ČERUPANJE HRVATSKE

Marin Držić i Ruđer Bošković postali srpski pisac i matematičar

Katolički tjednik "Glas koncila" u najnovijem broju piše o novom udarcu koji se u Srbiji priprema na račun hrvatske kulture

Fotografija vijesti

U prvo kolo nove biblioteke Matice srpske "Deset vekova srpske književnosti" Srbi su odlučili uvrstiti "Poeziju Dubrovnika i Boke kotorske". "Spomenuto velikosrpsko otimanje", kako piše u komentaru tjednika "Novi val čerupanja Hrvatske" glavni urednik Ivan Miklenić, "potrebno je u ovom povijesnom času gledati u kontekstu projekta tzv. jugosfere, a koji hrvatska službena politika uporno niječe".

Po njegovim riječima upravo taj primjer velikosrpske otimačine, koja objektivno znanstveno, povijesno i moralno nema ama baš nikakvoga pokrića, morao bi poslužiti za otrežnjenje službene hrvatske politike.

Pritom se nameće pitanje, kako navodi u nastavku, može li i smije li hrvatska službena politika zatvarati oči pred tim činjenicama i ponašati se kao da to nije stvarnost - dok Tanjug i školski udžbenici u tzv. Republici Srpskoj govore o "srpskom piscu Marinu Držiću", o "srpskom matematičaru... Josipu Ruđeru Boškoviću", o "srpskom kralju Bosne Tvrtku I. Kotromaniću", o "srpskom piscu Skenderu Kulenoviću".

"Službena hrvatska politika uvijek će imati potporu u hrvatskom narodu za razvijanje dobrosusjedskih odnosa dok bude nastupala kao ravnopravan partner, svjesna neotuđivog i cjelovitog dostojanstva svoga hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, a ne bi mogla računati s tom potporom dok bi se mirila s ikojim oblikom nepravednog, agresivnog posezanja bilo teritorijalnog, kulturnog ili političkog. Očito je nastupio novi val političkog i kulturnog čerupanja Hrvatske pa hrvatski narod mora biti i ostati toga svjestan i znati se zaštititi svim legitimnim sredstvima", kaže se u zaključku komentara.

04.05.2011. 14:28:17
http://metro-portal.hr/marin-drzic-i-rudjer-boskovic-kao-srpski-pisac-i-matematicar/58452/