Metro-portal.hr

objavljeno 08.07.2012. 15:23:55
OTKRIĆE

Marihuana potiče mršavljenje

Dva sastojka koja se nalaze u lišću kanabisa utječu na ubrzavanje metabolizma

Mršavljenje uz joint? Izgleda da može ...
Mršavljenje uz joint? Izgleda da može ... (Shutterstock)

Tvrtka GW Pharmaceuticals već je razvila jedan odobreni lijek protiv multiple skleroze na bazi kanabisa, Sativex, a kako imaju dozvolu države za uzgoj 20 tona kanabisa godišnje, ostalo im je materijala i za daljnja istraživanja.

Preliminarna testiranja na životinjama pokazala su da sastojci THCV i kanabidiol pomažu pri liječenju dijabetesa tipa 2 i smanjuju razinu kolesterola u krvi i masnoća u jetri.

Trenutno su u tijeku testiranja na 200 pacijenata s ciljem razvijanja lijeka protiv metaboličkog sindroma, koji se sastoji od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i debljine, uz veliki rizik od moždanog i srčanog udara.

Znanstvenici pokušavaju saznati kako bi ovaj lijek djelovao na raspodjelu masnoća i njihovu upotrebu u tijelu, kao i učinak na pacijente s dijagnosticiranim metaboličkim sindromom.

Kako poznavatelji kanabisa znaju, on obično izaziva glad nakon uporabe, no navedeni aktivni sastojci štite stanice koje luče inzulin, reguliraju razinu masnoća u krvi, a testovi na miševima su pokazali da ubrzavaju metabolizam.  

08.07.2012. 15:23:55
http://metro-portal.hr/marihuana-potice-mrsavljenje/72472/