Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2017. 18:24:00
MLJAC

Marelice, čuvari linije i zdravlja

Svježa marelica puna je vitamina A, B i C kao i raznih minerala, a dokazano je da su odličan saveznik u liječenju raznih infekcija, obnavljanju oštećenog tkiva, sprječavanju srčanih bolesti te poticanju rasta kostiju i zuba

Slobodno navalite na svježe marelice
Slobodno navalite na svježe marelice (Arhiva)

Marelice su jedna od onih voćki na koje često ne obraćamo dovoljno pažnje, pa ćemo vam dati dobre razloge da ih u sezoni počnete jesti u velikim količinama jer su dobre kako za zdravlje u cjelini, tako i za vaš vitak struk.

Svježa marelica puna je vitamina A, B i C kao i raznih minerala, a dokazano je da su odličan saveznik u liječenju raznih infekcija, obnavljanju oštećenog tkiva, sprječavanju srčanih bolesti te poticanju rasta kostiju i zuba.

Uz to, odlično reguliraju probavu, snižavaju razine lošeg kolesterola, pomažu kod kožnih bolesti i anemije.

No, niti tu nije kraj - svježa marelica prepuna je nutrijenata karotenoida i ksantofila koji štite vid, sprječavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u godinama. Visok udio vlakana odlično će uravnotežiti probavu i pobrinuti se za vašu liniju.

Koliko kalorija imaju marelice? Zanemarivih 40 kalorija na 100 grama, ali su zato sušene prava kalorijska bomba - čak 234 kalorije na istu količinu.

Stoga, trkom na tržnicu, marelica ima napretek!

15.06.2017. 18:24:00
http://metro-portal.hr/marelice-cuvari-linije-i-zdravlja/105586/