Metro-portal.hr

objavljeno 02.04.2009. 11:43:45
VISOKO, PREVISOKO...

Maradona i Argentinci 'rasplinuti' u Andama

Nadmorska visina od 3.600 metara i iznimno raspoloženi domaćini bili su kobni za Argentince.

(Getty Images)

Nogometaši Argentine i njihov izbornik Diego Maradona doživjeli su u La Pazu katastrofalan poraz od Bolivije (1:6) u južnoameričkim kvalifikcijama za SP 2010, dok je Brazil kod kuće lako svladao posljednjeplasirani Peru s 3:0.

Argentina je zadnji put izgubila sa 6:1 još davne 1958. kada su poraženi od ČSSR-a. Junak dvoboja bio je Joaquin Botero, igrač koji je 2002. bio najbolji strijelac svijeta, a sinoć je postigao tri zgoditka za Bolivijce. Igra Argentine je bila iznimno loša, iako su u napadu igrali sa Leom Messiem i Carlosom Tevezom, a posebno je podbacila obrana.

"Bolivija je bila daleko bolja momčad i zasluženo su pobijedili. Iako smo bili favorit, Bolivijci su nas nadigrali i na meni je da preuzmem odgovornost za ovu katastrofu. Neću se izvlačiti na nadmorsku visinu i razrijeđen zrak, zrak nam nije zabio šest komada. Vjerujte da sam svaki naš primljeni zgoditak doživio kao ubod u srce", kazao je Diego Maradona nakon poraza, kojeg su argentinski novinari opisali "neobjašnjivim".

Bolivija je prije godinu dana imala zabranu FIFA-e na odigravanje službenih utakmica na tako velikoj nadmorskoj visini, a zabrana je ukinuta nakon upravo Maradonine akcije kada je odigrao ekshibicijski dvoboj u Andama sa svojim prijateljem bolivijskim predsjednikom Evom Moralesom.

Brazil je konačno pobijedio kod kuće nakon čak tri remija bez zgoditaka u kvalifikacijama, a "mušterija" je bila slabi peru. Iako momčad Carlosa Dunge ponovno nije briljirala igrom, pogoci Luisa Fabiana i Felipea Mela bili su dovoljni da se utišaju sve glasniji kritičari. Robinho je bio sjajan u prvom dijelu, Kaka je počeo utakmicu, a u drugom dijelu su ušli Ronaldinho i Alexandre Pato.

Paragvaj je zadržao vodeću poziciju s bodom kod Ekvadora (1:1) izborenim pogotkom Edgara Beniteza u sudačkoj nadoknadi i to sa igračem manje. Čile i Urugvaj su odigrali 0:0 u Santiagu, te su obje momčadi ostale u vrhu.

Na ljestvici vodi Paragvaj s 24 boda, Brazil ima 21, Čile 20, a Argentina 19 bodova, samno dva boda više od petoplasiranog Urugvaja. (hina/metro-portal)

02.04.2009. 11:43:45
http://metro-portal.hr/maradona-i-argentinci-rasplinuti-u-andama/16171/