Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2019. 13:30:00
AKTIVIZAM

Mapping the Unseen Zagreb: Mapiranje nevidljivog LGBTIQ Zagreba

'Mapping the Unseen' je umjetničko-istraživački projekt koji će se kroz 2019. i 2020. godinu provesti u četiri zemlje: Hrvatskoj, Iranu, Bangladešu i Austriji

Bit će odlično, ne propustite
Bit će odlično, ne propustite (Vox Feminae)

Prostor rodne i medijske kulture K-zona i platforma VoxFeminae pozivaju na jedinstveni kulturno-umjetnički i diskusijski queer program u Zagrebu - 'Mapping the Unseen'! U periodu unutar tjedana dana, od 4. do 9. studenog, u YIHR.hub-u (Đorđićeva 8a/II) okuplja se niz umjetnika/ca, teoretičara/ki, lokalnih udruga i inicijativa koje u svom djelovanju promatraju i analiziraju nevidljive teme te ih stavljaju u fokus javnosti kroz bogat i raznolik program.

'Mapping the Unseen' je umjetničko-istraživački projekt koji će se kroz 2019. i 2020. godinu provesti u četiri zemlje: Hrvatskoj, Iranu, Bangladešu i Austriji. Realizira se u suradnji sa Sveučilištem u Klagenfurtu kao nositeljem projekta, a sastoji se od niza umjetničkih intervencija o neviđenim i skrivenim temama, koje će se na nekoliko dana realizirati u gradovima unutar navedenih zemalja s lokalnim partnerima iz kulturnog i civilnog sektora. Projekt pokušava odgovoriti na pitanje: kako je moguće kroz umjetničko istraživanje otvoriti raspravu i učiniti vidljivim neizgovoreno i neviđeno? K-zona, kao lokalna partnerica na projektu u Hrvatskoj, svoj je fokus odlučila staviti na LGBTIQ i queer teme.

Program se otvara 4.11. u 18h kada će posjetitelji moći razgledati prostor YIHR.huba kojeg će krasiti dvije izložbe u formi prostorne intervencije. Rina Barbarić u radu 'Soba za izgubiti nevinost' isprepliće proturječne osjećaje uzbuđenja, potrebe, želje, nježnosti, neugode, straha i boli koje djevojke prate prilikom gubljenja nevinosti; posvećujući svoj rad tom nedefiniranom i teško predvidljivom osjećaju koji snažno definira ljudsku seksualnost. Istovremeno, drugu prostoriju hub-a zauzima Matija Peček uz rad 'Dvoličnost ljudskog elementa' - foto izložbu koja tematizira povezanost s prirodom i elementima koristeći u autoportretima kombinaciju japanske umjetnosti čvoričanja shibari te živog buketa ikebane. Oba rada nakon otvorenja mogu se pogledati za vrijeme trajanja programa sve do 9.11.

Unutar diskusijskog i teorijskog programa posjetitelje očekuju predavanje o queeru Amira Hodžića i Slavena Crnića (4.11. u 20h), predavanje Leonide Kovač o hrvatskoj gej slikarici Nasti Rojc (6.11. u 18h), te gostovanje slovenske teoretičarke Nine Dragičević uz predavanje i slušaonicu o ulozi glazbe u konstrukciji lezbijske scene (8.11. u 20h). O LGBT svakodnevici također govori i rasprava Duginih obitelji o LGBTIQ roditeljstvu koja će se održati 5.11. u 18h.

Izvedbeni program predvode saksofonistica Luka Prelas i novinar Tihomir Babić zajedničkom glazbeno-pjesničkom izvedbom 'Naših ruku tijelo' (7.11. u 20h); te dramski tim iza projekta 'Radnopravnost svima' koji će uprizoriti praizvedbu predstave koja tematizira radno okruženje ponosno na LGBTIQ raznolikost 9.11. u 20h. Posjetitelji/ce će moći i pogledati recentna LGBTIQ filmska ostvarenja: filmove 'Peti kat lijevo' Renate Lučić, 'Doma za Božić' Tomislava Đurinca te 'Trešnje' Dubravke Turić uz popratnu diskusiju u petak, 8.11. u 18h. Poseban segment programa organizira se u suradnji s kolektivom House of Flamingo, koji uz inozemne goste i svjetski poznate izvođače burleske Miss Betsy Rose i Dave The Bear organiziraju plesnu radionicu i popratno predavanje (7.10.) te veliki drag show pod temom 'Boudoir' u Močvari na večer 8.11.

Autorice projekta 'Mapping the Unseen' i programske suradnice su psihologinje Katrin Ackel te Rosalia Kopeinig, koje će za vrijeme trajanja programa u Đorđićevoj voditi biografske radionice i intervjue s lokalnim umjetnicama, teoretičarkama i publikom kao odraz teme, mapirajući tako alternativne osobne priče koje idu uz bok ili se kose s poviješću generacija grada Zagreba. Zainteresirane za ovaj dio programa mogu kontaktirati organizatore na festival@voxfeminae.net.

Detaljan raspored programa na hrvatskom i engleskom jeziku dostupan je na festivalskom webu: https://voxfeminae.net/mappingtheunseen/

Vidimo se na mapiranju - nevidljivog!

21.10.2019. 13:30:00
http://metro-portal.hr/mapping-the-unseen-zagreb-mapiranje-nevidljivog-lgbtiq-zagreba/121431/