Metro-portal.hr

objavljeno 23.03.2011. 15:34:52
SIGURNOST NIJE UGROŽENA

Manji kvar u NE Krško, rad automatski obustavljen

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost priopćio je da je došlo do automatske obustave rada NE Krško, jer se u elektrani dogodio manji kvar na rasklopnom postrojenju

Fotografija vijesti

"U elektrani se dogodio manji kvar na rasklopnom postrojenju zbog kojeg je došlo do prekida prijenosa proizvedene električne energije u vanjsku mrežu. Prema sigurnosnim protokolima, u takvom slučaju rad elektrane se automatski obustavlja. Niti u jednom trenutku nije bila ugrožena sigurnost elektrane i izolacija radioaktivnog materijala. Mogućnosti ispuštanja radioaktivnosti u okoliš nije bilo", ističu iz Zavoda te navode da su obavijest o automatskoj obustavi rada NE Krško zaprimili putem Državnog centra 112.

Iz NE Krško također su se oglasili priopćenjem u kojem navode da je do automatske obustave rada NE Krško došlo u 10,30 sati i da je uzrok iznenadno isključenje 380-kilovoltnog dalekovoda prema Zagrebu, a glasnogovornica NE Krško Ida Novak izjavila je Hini da je rad elektrane zaustavljen na siguran način te da nije bilo utjecaja na okoliš.

"Nuklearka je zaustavljena na siguran način, a o tome su obaviješteni svi nadležni organi. Nikakvog utjecaja na okoliš nije bilo jer se radi o incidentu nultog stupnja, a čim budu preciznije utvrđeni razlozi zaustavljanja nuklearka će opet biti puštena u rad", kazala je Novak.

23.03.2011. 15:34:52
http://metro-portal.hr/manji-kvar-u-ne-krsko-rad-automatski-obustavljen/56860/