Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2013. 21:10:00
OPREZ!!

Manjak sna smanjuje testise i količinu sperme

Prije nego što pomislite da ste i dalje party animal kojem je dovoljno par sati sna, pročitajte članak

Više sna, više sperme
Više sna, više sperme (Arhiva)

Prvo istraživanje koje se bavilo odnosom količine sna i plodnosti dalo je prilično porazne rezultate za muškarce koji ne spavaju dovoljno - smanjuju im se testisi i imaju trećinu manje sperme od onih koji uredno odspavaju svojih sedam do osam sati.

Dosadašnja su se istraživanja provodila na temu povezanosti plodnosti i stila života, kao i kemikalija u okolišu. Ipak, ovo istraživanje Sveučilišta Southern Denmark pokazalo je da i navike spavanja imaju velik utjecaj na plodnost.

Ispitivali su gotovo tisuću muškaraca u ranim tinejdžerskim i dvadesetim godinama koji su se kasnije prijavili u vojsku, a odgovarali su na pitanja o učestalosti lošeg spavanja i koliko lako zaspu nakon što se probude tijekom noći. 

Rano umirovljeni vojnici budili su se tijekom noći i općenito spavali loše, a njihove je sperme bilo za četvrtinu manje nego kod onih koji su normalno spavali.

Uz to, medicinski pregled pokazao je da su im testisi znatno manji. Uobičajeno je vjerovanje da je manjak sna povezan s nezdravim životnim stilom, pretilošću i konzumacijom alkohola, a često su i pušači.

26.04.2013. 21:10:00
http://metro-portal.hr/manjak-sna-smanjuje-testise-i-kolicinu-sperme/77812/