Metro-portal.hr

objavljeno 29.09.2019. 09:01:00
STRAŠNO :)

Manjak sna ima za posljedicu - debljanje

Brzim skladištenje masti iz hrane, izgleda da masno tkivo kreće šećer pretvarati u energiju, a masnoće taložiti

Kad premalo spavate...
Kad premalo spavate... (Arhiva)

Znate li da se možemo se udebljati, a da ništa ne stavimo u usta, štoviše, daleko od kuhinje i hladnjaka - dok spavamo

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Pennsylvania pokazalo je da loš san ili manjak sna mijenja način na koji tijelo skladišti masti i povećava rizik za pretilost. 

Znanstvenici su otkrili da konzumacija obilnih obroka nakon neprospavane noći podiže razinu inzulina u tijelu i ubrzava apsorpciju masti. Ta se mast skladišti i dovodi do debljanja. Zbog toga savjetuju liječnicima da educiraju pacijente o važnosti spavanja i kvalitetnog sna. 

Općevažeća preporuka je da odrasle osobe trebaju spavati između sedam i devet sati na noć.

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Lipid Research proučavala je navike spavanja i prehrambene navike 15 zdravih muškaraca u 20-im godinama.

Ispitanici su prvo proveli tjedan spavajući 10 sati noću, kod kuće, a potom su devet dana spavali u klinici. U tih devet dana spavanja u laboratorijskim uvjetima jeli su visokokalorične večere.

Prve četiri večeri nisu smjeli spavati više od pet sati na noć. Nalazi krvi ispitanika nakon noći u kojima nisu dovoljno spavali pokazali su povišene razine inzulina, hormona potrebnog da glukozu iz krvi prenese u stanice. Rezultat toga bio je gomilanje masnoća u organizmu. 

"Manjak sna mogao bi povećati rizik od pretilosti, dijabetesa ili drugih metaboličkih bolesti", rekla je glavna autorica studije Kelly Ness.

"Primarno problem pretilosti je kako masno tkivo funkcionira pri skladištenju energije iz masti", dodaje koautor studije dr. Greg Shearer za Daily Mail.

"Brzim skladištenje masti iz hrane, izgleda da masno tkivo kreće šećer pretvarati u energiju, a masnoće taložiti. Manjak sna pogoduje tom procesu"; dodaje dr. Shearer. 

29.09.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/manjak-sna-ima-za-posljedicu-debljanje/120964/