Metro-portal.hr

objavljeno 10.08.2011. 17:50:37
OD 26. DO 28. KOLOVOZA

Manifestacija "Kaj su jeli naši stari"

Ove godine tradicionalna manifestacija predstavit će i srijemsku, slavonsku i ličku kuhinju.

Što se sprema ove godine na ražnju?

Kao svojevrsna uvertira najpoznatijem događaju grada Vrbovca, izložbom "Tradicijske frizure i oglavlja" autorica Ljiljane Stanko, Zdenke Bartol i Anite Tomašić započet će tradicionalna 31. vrbovečka turističko-kulinarska manifestacija "Kaj su jeli naši stari" koja predstavlja dio bogate kulturne baštine toga kraja.

Privezače, poculice, rupci, svilenjaci, peče i čipke koji se na njoj mogu vidjeti dijelovi su vrbovečke narodne nošnje s početka prošlog stoljeća vezani uz ukrašavanje glave, a nekada su bili simbol ženina statusa djevojčice, djevojke za udaju ili udane žene. Izložba je otvorena do 5. rujna.

Tema manifestacije "Kaj su jeli naši stari", koja se održava pod visokim pokroviteljstvom vlade Republike Hrvatske, i ove su godine jela spravljena po starinskim receptima koja pripremaju članice amaterskih udruga žena vrbovečkoga kraja, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Vrbovca Ana Bakar, prenosi Hina.Svrha je te manifestacije očuvati tradicionalne recepte i tradiciju gastronomije jednoga kraja, naglasila je.

Turistička zajednica organizirat će dva autobusa za prijevoz turista, a do Vrbovca će se tijekom vikenda od 26. do 28. kolovoza moći doći i vlakom koji u subotu 27. kolovoza i nedjelju 28. kolovoza sa zagrebačkoga Glavnog kolodvora polazi u 10 sati i 22 minute, a iz Vrbovca u 18 sati i pet minuta u subotu te u 20 sati i dvije minute u nedjelju.

Uz "Prošćenjska jela naših sela" te "Jela od zelja", posebnost ovogodišnjeg programa je manifestacija pod nazivom "Mamica su štrukle pekli" u kojoj će žene ispeći 2400 metara dugačke štrukle s raznim nadjevima koji će se prodavati po cijeni od 10 kuna za lakat, rekla je Bakar.

Glavni sponzor manifestacije Pik Vrbovec napravit će mortadelu tešku 130 kilograma koja će se prodavati za humanitarne svrhe, a svi će prilozi od njezine prodaje ići za djecu Centra "Stančić".

Iako ta atraktivna manifestacija tradicije, običaja i kulture u prvi plan stavlja tradiciju pripreme hrane ponajprije vrbovečkog kraja po originalnim starim receptima, ona pokazuje i "kaj su jeli" stari "naših susjeda i prijatelja". Tako će, uz već tradicionalnu međimursku i bilogorsku kuhinju, posjetiteljima ove godine biti predstavljena i srijemska, slavonska te lička kuhinja.

Osim toga, u sklopu međunarodnog projekta financiranog novcem Europske unije, u organizaciji Zagrebačke županije bit će predstavljen i zajednički slovensko-hrvatski program "Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba".

Manifestacija "Kaj su jeli naši stari" nije samo jelo, istaknula je Bakar. Tu je i bogat kulturno-umjetnički program u sklopu kojega će se održati mnoge radionice i izložbe te športski i zabavni program.

Dođite i uvjerite se i sami!

10.08.2011. 17:50:37
http://metro-portal.hr/manifestacija-kaj-su-jeli-nasi-stari/62149/