Metro-portal.hr

objavljeno 22.02.2014. 08:35:00
ZA EU IZBORE

Manifest književnika, nakladnika i knjižara EU

Vijeće europskih književnika, Savez europskih izdavača i Savez europskih knjižara objavili su 'Manifest za europske izbore 2014.'

Čitate li knjige?
Čitate li knjige? (FreeDigitalPhotos)

Navedena društva (EWC, FEP i EBF) ističu 4 prioriteta, među kojima su i uravnoteženi i pošteni uvjeti u zaštiti autorskih prava za proizvođače i čitatelje.

'Potrebno je osnažiti promjene podupirući intelektualno vlasništvo i autorsko pravo, kako bi autori mogli stvarati i biti nagrađeni za svoj rad te kako bi nakladnici mogli ulagati, a knjižari stavljati na police nova djela, na korist čitalačkoj publici', stoji u priopćenju.

Kao drugi prioritet navodi se porezni sustav koji ide na ruku širokoj diseminaciji knjiga. Knjiga je knjiga bez obzira na format pa se društva, kako ističu, zalažu za najniži mogući porez na knjigu, bez obzira na oblik, način dostupnosti i prodaje.

Treći je prioritet, smatraju, poštena konkurencija na internetu, uključujući međusobnu interoperabilnost različitih ponuda i poticanje lagalnih ponuda.

'Zalažemo se za princip jednakih mogućnosti i otvoren izbor za sve europske čitatelje', ističu i dodaju kako treba postojati potpuna interoperabilnost koja svakom korisniku omogućava čitanje bilo koje e-knjige na bilo kojem uređaju, štoviše, i da treba postojati mogućnost kupnje e-knjige od bilo kojeg dobavljača te da ne trebalo biti zatvoren u sustav jednog dobavljača.

Po mišljenju društava četvrti su prioritet obrazovne mogućnosti koje se temelje na profesionalno objavljenoj građi. '

Zauzimamo se za to da svaka izmjena obrazovnih sustava u Europi uzme u obzir temeljnu ulogu profesionalno objavljenog materijala koji jamči kvalitetu, odgovarajući sadržaj i slobodu izbora', stoji u priopćenju.

Knjige prenose ideje, hrane um i ostvaruju slobodu izraza pa, kako se navodi, moraju biti dostupne europskim građanima, kako bi se omogućilo razumijevanje europskih demokratskih vrijednosti koje leže u temeljima europskog procesa. 

'Knjige su ključne za participaciju građana u gospodarskom, društvenom, kulturnom i političkom životu', napominju društva i dodaju kako je to posebice važno s aspekta razvoja ekonomije znanja i rastućih potreba za vještinama vezanim uz pismenost.

Društva napominju da knjižni lanac: autori - European Writers' Council (EWC), nakladnici - Federation of European Publishers (FEP) i knjižari - European Booksellers Federation (EBF) zajednički zastupaju kulturnu raznolikost u Europi.

EWC zastupa 150.000 autora u izdavačkom sektoru, koji pišu u svim žanrovima na 40 jezika, navodi se i dodaje kako nekoliko stotina tisuća ljudi radi u izdavačkim kućama i knjižarama.

Društva ističu kako su knjige prvi kulturni sektor u ekonomskom smislu te da je izdavaštvo u 2012. ostvarilo promet od 22,5 milijarde eura, s godišnjom produkcijom od 535.000 novih naslova. 

"Europski izdavači u prodaji imaju oko 9 milijuna naslova, od toga više od 2 milijuna u digitalnom obliku, podsjeća Vijeće.

'Manifest' je, kako navodi DHK, prvenstveno namijenjen članovima Europskoga parlamenta i kandidatima na sljedećim izborima za Europski parlament, kao sastavni dio procesa lobiranja u korist svih sudionika u knjižnom lancu.

Autori, izdavači i knjižari u zemljama Europske unije suočavaju se sa sličnim teškoćama i izazovima kao i oni u Hrvatskoj, podsjeća DHK.

22.02.2014. 08:35:00
http://metro-portal.hr/manifest-knjizevnika-nakladnika-i-knjizara-eu/83428/