Metro-portal.hr

objavljeno 29.01.2010. 09:12:06
POLIFENOLI

Mango pomaže u borbi protiv raka

Iako se mango jede diljem svijeta, tek sada su znanstvenici otkrili da je to zbilja supervoće koje pomaže u borbi protiv nekoliko vrsta raka

(Dreamstime)

Istraživanje znanstvenika s Instituta za agronomiju u Texasu pokazalo je da mango može spriječiti ili zaustaviti rast nekih stanica raka, prenosi Times of India.

Studiju su vodili Steve i Susanne Talcott koja kaže da mango ima ''četiri do pet puta manji antioksidativni kapacitet od grožđa, a ipak se dobro drži u aktivnosti protiv raka''.

Znanstvenici su testirali ekstrakte polifenola manga na raku debelog crijeva, dojke, pluća, prostate i leukemije, i to in vitro. Polifenoli su inače prirodne supstance u biljkama i povezuju se s nizom pozitivnih učinaka na naše zdravlje.

Mango je imao djelomičan učinak na rak pluća, prostate i leukemiju, ali najviše je djelovao na rak dojke i debelog crijeva.

Znanstvenici su testirali i normalne, zdrave stanice debelog crijeva uz stanice debelog crijeva zahvaćene rakom, a pokazalo se da mango ne oštećuje zdrave stanice, što je vrlo važno.

Dakle, iako se o dobrobitima manga ne priča puno, znanstvenici napominju da je to zbilja supervoće, i s fiziološkog i s hranjivog stajališta, te bi bilo dobro da ga se uključi u redovnu prehranu.

29.01.2010. 09:12:06
http://metro-portal.hr/mango-pomaze-u-borbi-protiv-raka/31716/