Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2015. 10:17:00
KIM JONG MAM

Mamić i Šuker zabranili Indexu komunikaciju s Vatrenima

Da smo banana država, to znaju već i ptičice na grani, ali najnoviji potez Hrvatskog nogometnog saveza je bez presedana

Otvoreno pismo HNS-a Indexu
Otvoreno pismo HNS-a Indexu (Screenshot)

Hrvatski nogometni savez zabranio je Indexu i njegovim novinarima bilo kakav oblik pristupa reprezentaciji i igračima u dosad nezabilježenom napadu na slobodu medija.

Zdravko Mamić i Davor Šuker sakrili su se iza logotipa nogometnog saveza i u očaju povukli potez dostojan Kim Jong-Una - objavili su priopćenje koje moramo prenijeti u cijelosti kako bi svi vidjeli jad i bijedu u njihovim glavama:

"Hrvatski nogometni savez ovim putem obavještava Hrvatsko novinarsko društvo, predstavnike medija i hrvatsku javnost kako do daljnjega neće surađivati s portalom Index.hr.

Novinarima i fotoreporterima portala Index.hr bit će zabranjen dolazak na utakmice hrvatskih reprezentacija, konferencije za medije kao i sve druge aktivnosti Saveza, a svi njihovi upiti i pozivi ostat će bez odgovora.

Iako je zabrana prilaska posljednja akcija koju bismo željeli primijeniti, zlonamjerna, jednostrana, nekorektna i pokvarena propagandna kampanja koju spomenuti portal provodi posljednjih dana ne ostavlja druge opcije.

Konstruktivna kritika je dobrodošla. Pljuvačka kritika može se podnijeti. No, poziv na "bojkot" reprezentacije? Poziv na "bojkot" reprezentativaca? Poziv navijačima da nagovaraju igrače protiv HRVATSKE reprezentacije?

Pozivamo i svakog člana hrvatske nogometne obitelji, igrače, klubove i sve djelatnike da ne surađuju s portalom koji za cilj ima zatrovati sve odnose u i oko hrvatskog nogometa.

Hrvatski nogometni savez na svojoj strani ima rezultate, uspjehe i argumente. Može se pohvaliti sjajnom reprezentacijom, vrhunskim reprezentativcima, uspjesima mladih i malonogometnih selekcija. Liga nikada nije bolje kotirala na Uefinim ljestvicama, a nakon pobjede hrvatskog prvaka protiv Arsenala, blizu smo i drugog kluba u Ligi prvaka. Savez posluje pozitivno usprkos ignoriranju sporta od strane države, skrbi o 1.600 klubova i 140.000 nogometaš(ic)a. Brojni uspješni projekti potvrđuju kvalitetu rada Saveza koji je i Uefi i drugim nogometnim savezima primjer za izvrsnost u rangu srednje velikih nogometnih saveza.

Sve to usprkos maćehinskom odnosu države prema sportu općenito, a posebno prema nogometu i njegovim problemima - infrastrukturi, financijama i huliganstvu.

I dok je Hrvatski nogometni savez za svoj rad redovito "češljan" od svih državnih inspekcija, pitanje je koliko bi "čisti" bili vlasnik i novinari Indexa kada bi netko analizirao njihov rad i Kodeks časti hrvatskih novinara.

Primjerice, "novinar je dužan poštovati etiku javne riječi i kulturu dijaloga, te uvažavati čast, ugled i dostojanstvo osoba ili skupina s kojima polemizira. Ili, "Novinar treba izbjegavati i sve druge situacije koje mogu stvoriti dojam o njegovoj pristranosti"

Hrvatski nogometni savez, nažalost, nema instrumente kojima bi se mogao boriti protiv svakodnevnog trovanja javnosti od strane dijela medija. Prćija, sprdačina, lakrdija, mafija, cirkus i nezaobilazna močvara, sve to možemo čuti od raznoraznih pojedinaca koji najmanje veze imaju s nogometom.

Od pojedinaca koji niknu kao gljive poslije kiše nakon nekog poraza, i koje novi hrvatski izbornik muči više od stanja gospodarstva, obrazovanja, kulture, industrije ili drugih područja u kojima Hrvatska nije ni izbliza konkurentna kao u nogometu. Od pojedinaca koji popularnost nogometa koriste u predizborne svrhe.

Živimo u zemlji gdje nije važno što o izborniku misli struka (koja se, izuzev Ćire Blaževića, izrazila vrlo pohvalno o Anti Čačiću) već što misle odabrani forumaši ili "fejsbukovci".

Index.hr svoje je novinarske standarde već odavno postavio objavom raznoraznih senzacionalnih, a neistinitih vijesti, i od tada se trudi držati te razine. Poziv na "bojkot" reprezentacije novi je pokušaj da se jeftinim senzacionalizmom osvajaju simpatije javnosti, "lajkovi" i imidž neustrašivog medija koji može sve što drugi "ne smiju". A to je, pretpostavljamo, pridržavanje novinarske etike.

"Bojkot" reprezentacije?

Dragi novinari Indexa, slobodno nas "bojkotirajte". Hrvatski nogomet sigurno će preživjeti bez vašeg "ozbiljnog" novinarstva, o čijem radu najbolje govore komentari čitatelja ispod vaših "stručnih komentara" i analiza.

Pitanje je jedino - može li Index bez hrvatskog nogometa? Jednom su pokušali bojkotirati Prvu ligu, pa nisu uspjeli.

Jer hrvatski nogomet, hrvatska reprezentacija i hrvatski reprezentativci uvijek će imati podršku vjernih navijača, ma koliko se neki trudili i nogomet spustiti na niske grane, kao što se dogodilo s brojnim drugim segmentima društva.

Zbog toga i ovom prigodom pozivamo hrvatsku nogometnu javnost da se ujedini uoči ključnih reprezentativnih ispita kao toliko puta do sada, kako bi hrvatska reprezentacija došla tamo gdje je svi - ili skoro svi - želimo vidjeti. U Francusku.

Svim hrvatskim sportskim savezima, reprezentacijama i sportašima, za koje znamo koliko truda, znanja i sposobnosti moraju uložiti za svaki uspjeh poručujemo - nemojmo dopustiti da nam atmosferu oko sporta kvare ovakvi novinari. Recimo zajedno „NE" senzacionalizmu, trivijalnostima, obezvrjeđivanju uspjeha i napuhavanju neuspjeha."

Sramotan potez napravilo je strukovno udruženje novinara, famozno HND ... prenijeli su priopćenje HNS-a bez komentara na svojim stranicama, bez ikakve reakcije?!

SRAMOTA!!!

25.09.2015. 10:17:00
http://metro-portal.hr/mamic-i-suker-zabranili-indexu-komunikaciju-s-vatrenima/94080/