Metro-portal.hr

objavljeno 16.06.2011. 14:54:00
JOŠ PROBLEMA U METROPOLI

Maloljetničke ulične krađe sve češća pojava u Zagrebu

Od početka svibnja sve žrtve takvih krađa bile su žene starije od 60 godina koje su napadnute i pokradene usred dana

Od 55 uhvaćenih ove godine više od 90 posto je maloljetnika
Od 55 uhvaćenih ove godine više od 90 posto je maloljetnika (Deviantart)

Ulične drske krađe zlatnih lančića od prolaznika postale su sve veći problem zagrebačke policije koju posebice zabrinjava podatak da su kradljivci uglavnom srednjoškolci u dobi između 14 i 17 godina koji nemaju kriminalnu prošlost i žive normalno, piše Hina.

Policija se u zadnjih mjesec i pol dana suočava s drastičnim porastom broja uličnih krađa, o čemu govori podatak da je u tom razdoblju bilo 75 krađa, a u prvih pet mjeseci ove godine samo 46. Od početka svibnja sve žrtve takvih krađa bile su žene starije od 60 godina koje su napadnute i pokradene usred dana, uglavnom na tramvajskim postajama, pored tržnica i bankomata. U tim krađama, na sreću, nije bilo ozlijeđenih.

Načelnik odjela općeg kriminaliteta zagrebačke policije Krešimir Antolić izvijestio je danas da su na udaru uličnih lopova sve zagrebačke četvrti, iako se najviše krade u Dubravi, Novom Zagrebu, Trnju, Maksimiru i Pešćenici. No policiju napose zabrinjava profil kradljivaca jer je od 55 uhvaćenih ove godine više od 90 posto maloljetnika. Riječ je uglavnom o srednjoškolcima bez kriminalne prošlosti koji žive normalno i među njima nema nijedne djevojke.

Otkrilo se i da većina počinitelja dolazi iz istih srednjih škola, no, po Antolićevim riječima, ne može se govoriti da je riječ o nekakvim uličnim bandama niti je utvrđeno da iza njih stoji nekakav organizator. Antolić je ustvrdio da svi trebaju raditi na prevenciji kako se problem ne bi širio. Dodao je kako je uspostavljena suradnja sa školama koje pohađaju do sada otkriveni počinitelji te centrima za socijalnu skrb, ali i istaknuo važnost uloge roditelja, posebice u prevenciji.

Iz dosadašnjih slučajeva policija je zaključila da većinu ukradene zlatnine otkupljuju internetski otkupljivači, i to po cijeni od 110 do 115 kuna po gramu zlata, a potom zlatninu preprodaju legalnim zlatarskim obrtima.

Iz policije upozoravaju vlasnike tih obrta da se drže zakona i najavljuju njihov pojačan nadzor i procesuiranje u slučaju kršenja propisa o otkupu zlata, za što su moguće novčane kazne od više desetaka tisuća kuna ili zatvaranje obrta. U policiji kažu da za sada nisu procesuirali nijednog otkupljivača jer oni zlatni nakit odmah rastale pa je teško ući u trag, no tvrde da za neke postoji sumnja.

Maloljetni kradljivci od otkupljivača dobiju od nekoliko stotina do više tisuća kuna, ovisno o vrsti i kakvoći ukradene robe. Stopa razriješenosti uličnih drskih krađa je oko 40 posto.

16.06.2011. 14:54:00
http://metro-portal.hr/maloljetnicke-ulicne-kradje-sve-cesca-pojava-u-zagrebu/60214/