Metro-portal.hr

objavljeno 26.08.2013. 21:29:00
ZA DEČKE

Maline povećavaju plodnost

Iako su skupe, zdrave su, a imaju i neočekivano korisno djelovanje i za žene, a glikemijski im je indeks najmanji od svog voća

Fine su i dobre za zdravlje
Fine su i dobre za zdravlje (Arhiva)

Trudite se napraviti bebu, a ne ide vam. Novo istraživanje tvrdi da ćete povećati šansu da postanete otac budete li redovito konzumirali maline.

Maline sadrže višsoku razinu vitamina C koji je ključan za plodnost, a bogate su i magnezijem koji je pak uključen u proizvodnju testosterona. One također štite spermije od osidativnog stresa.

Američko istraživanje otkriva kako muškarci koji imaju više od 44 godine, a unosili su veliku količinu C vitamina (konzumirajući maline, brokule i krumpir), imaju 20 posto manje oštećen DNK sperme od onih koji nisu konzumirali takvu hranu.

Također se smatra da ovo voće može smanjiti rizik od pobačaja.

"Maline imaju ključne sastojke koji povećavaju plodnost muškaraca i žena", izjavila je nutricionistkinja Juliet Wilson koja također kaže da jedna porcija malina sadrži istu količinu C vitamina kao da pojedete 173 zrna grožđa.

Maline pomažu i održavanju tjelesna težine koja je ključna za ravnotežu seksualnih hormona. Njihov je glikemijski indeks najmanji od svog voća što znači da se šećer sporije apsorbira u krv. 

Britanski voćari se hvale da je ova godina posebno dobra za maline jer one najbolje uspijevaju kad su proljeća hladna, a ljeta topla. S obirom na to da je tako ove godine bilo i kod nas, navalite!

26.08.2013. 21:29:00
http://metro-portal.hr/maline-povecavaju-plodnost/80082/