Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2014. 09:24:02
FILMSKA KRITIKA

Mali Walter želi preko crte...

Snimljen s ne tako golemih, ali itekako vidljivih 90 milijuna U$D budžeta, projekt je najprije desetljećima tavorio u holivudskom tzv. development purgatoriju

Stiller se iskazao kao redatelj
Stiller se iskazao kao redatelj (Arhiva)

Originalni „Tajni život Waltera Mittya" romantični je mini-klasik s Dannyem Kayeom iz 1947. snimljen prema kratkoj priči Jamesa Thurbera, a sad ga se uhvatio Ben Stiller i to u dvostrukoj ulozi - naslovnoj glumačkoj i režiserskoj. O Stilleru glumcu ne treba trošiti previše riječi, ali o njegovoj redateljskoj karijeri se mora reći da je u najmanju ruku neujednačena, a ovo je daleko najbolji film od svih u kojima se Ben Stiller uhvatio režiserskih uzdi.

Snimljen s ne tako golemih, ali itekako vidljivih 90 milijuna U$D budžeta, projekt je najprije desetljećima tavorio u holivudskom tzv. development purgatoriju. Najprije je još 1994. Mittya trebao utjeloviti Jim Carrey, a nakon njega u raznim periodima i Mike Myers, Will Ferrell, Sacha Baron Cohen i Owen Wilson.

Bilo koga od njih nije teško zamisliti kao Mittya, Stillera možda čak i najmanje, jer sve su to komičari koji (izuzev Wilsona) nose u sebi neku neurotičnost koja ponekad naginje ka histeriji, a Stiller je po tom pitanju među njima možda i najgori, pa ga je bilo dosta teško vidjeti kao običnog, bezličnog službenika koji vodi iznimno bogat „unutarnji" život.

A taj unutarnji mikrosvijet konkretno znači da Mitty, inače tihi, povučeni usamljenik koji radi u foto laboratoriju slavnog Life magazina koji je upravo pred gašenjem, svako malo odluta mislima u neki svoj daleki svijet mašte u kojem je on superiorni heroj ili pak fatalni frajer, a Cheryl (cura iz ureda na koju je bacio oko, ali joj se boji prići) dama u opasnosti kojoj baš jedan takav upravo treba. No nakon gubitka jednog supervažnog negativa, Walter Mitty iz mašte mora naglo postati Walter Mitty u stvarnosti...

Cijelu recenziju filma „Tajni život Waltera Mittya" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

12.01.2014. 09:24:02
http://metro-portal.hr/mali-walter-zeli-preko-crte/82657/