Metro-portal.hr

objavljeno 16.02.2011. 19:00:00
ŠTO VALJA ZNATI

Mali savjeti za psihičku pripremu budućih očeva

Samo vas nekoliko tjedana dijeli od rođenja vašeg prvog djeteta...

Fotografija vijesti

Do sada su vas brojni prijatelji i rodbina pokušali pripremiti za ovu važnu ulogu, dajući vam različite savjete. Rekli su vam kako djeca zahtijevaju financijske izdatke, savjetovali da uzmete godišnji odmor kad žena rodi, te natuknuli kako ćete imati mnogo neprospavanih noći tijekom prvih nekoliko tjedana. Njihovi savjeti zvuče razumno, ali to naravno nije sve. Pogledajte kako će otprilike izgledati iduće 2 godine vašeg života.

Žena će vam se pretvoriti u Sasquatcha - hormoni mogu biti dvosjekli mač. S jedne strane, mogu dati vašoj ženi predivne grudi koje prkose gravitaciji, tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće. S druge strane mogu uzrokovati pojavu sitnih dlačica iznad gornje usne, na obrazima, vratu, leđima trbuhu itd.

Cijelu glazbenu kolekciju zamijenit će vam "zeko i potočić" - možda vam je trebalo 30 godina da usavršite svoj glazbeni ukus, no vašoj bebi će trebati samo trenutak da odluči kako je sve što želi slušati do kraja djetinjstva samo "zeko i potočić". Bez obzira jeste li u autu, spremate večeru ili se "opuštate" kod kuće, sve što radite pratit će slična muzika. S druge strane, možda je to ipak bolje od onoga što će početi slušati u adolescenciji.

Sa strahom ćete odlaziti u dućan - vaši dani brzog ulaska i izlaska iz trgovine su gotovi. Čak i jednostavan odlazak u kupovinu kruha rezultirat će a) jednom srušenom reklamom, b) dva ispada plača, c) tri propala pokušaja pregovora, te d) kupnjom četiri kutije slatkiša kako bi ste u konačnici ipak udovoljili vašem malom "teroristu".

Vaši solo prijatelji nestat će iz vašeg života - dijete nužno ne uništava vaš socijalni život, ali ga mijenja. I dalje ćete normalno izlaziti iz kuće, najčešće u periodu između 8 i 17 sati. A umjesto provođenja večeri na kuglanju ili u baru s prijateljima, vjerojatno ćete cijelo poslijepodne gledati crtiće i igrati se s lego kockicama. Naravno, ovaj tip aktivnosti nije zanimljiv nikome iznad 10 godina starosti, stoga neće trebati dugo da vas vaši solo prijatelji zamjene za nekog bolje raspoloživog. Dobra je vijest da ćete biti toliko umorni da nećete ni primijetiti njihov nestanak, sve dok vaše dijete ne završi srednju školu.

Vašoj ženi trebat će vremena da izgubi nakupljene kilograme - trudnoća ne mijenja samo život žene, već i njezino tijelo. Stres od unošenja većih količina hrane tijekom 9 mjeseci izaziva velik pritisak na žensku anatomiju, te generalno treba i do 4 mjeseca prije nego se mlade mame uspješno vrate na prijašnju težinu. Stoga budite strpljivi sa svojom ženom ukoliko bude nosila trudničku odjeću duže no što ste očekivali.

Ništa od seksa barem 2 mjeseca nakon rođenja djeteta - rođenje djeteta bi trebalo zbližiti par, i to se u neku ruku i događa. Zajedno ćete provoditi mnogo vremena u 3 ujutro, čisteći rublje, posteljinu i mrlje sa zidova. Samo nemojte očekivati i druženje pod plahtama u jednakim količinama. Ne samo da će vam supruga biti previše iscrpljena da zadovolji vaše potrebe, no vjerojatno to ni fizički neće biti sposobna. Naime, studije su pokazale da trudnoća i dojenje znatno snizuju libido u žena, snizujući zalihu hormona estrogena i DHEAS-a. Dodajte tome mogućnost poslijeporođajne depresije, negativne slike o svom tijelu te vaginalnu suhoću, i bit će vam jasno zašto mnoge mlade mame imaju malo interesa za seks.


16.02.2011. 19:00:00
http://metro-portal.hr/mali-savjeti-za-psihicku-pripremu-buducih-oceva/55446/