Metro-portal.hr

objavljeno 22.03.2018. 10:31:00
MLJAC

Mali Food Hub, treći put

Mali Food Hub #3: Od planiranja i skiciranja vrta do gradnje povišenih vrtnih gredica

Mali Food Hub za sve ljubitelje dobre hrane
Mali Food Hub za sve ljubitelje dobre hrane (Mali plac)

Treće izdanje Malog Food Huba održat će se u subotu, 24. ožujka od 10 do 14 sati u Travel&Technology HUB-u Gacka16, a bit će posvećeno planiranju i skiciranju vrta te gradnji povišenih vrtnih gredica. U suradnji s Urbanom vrtlarkom - Andrejom Čoh, Mali Food Hub ovoga puta pružit će tako svim vrtlarima početnicima priliku da nauče kako dobro isplanirati vrt, ali i kako napraviti svoju prvu povišenu gredicu.

Dobar plan vrta je dobar temelj za uspješan i sretan vrt, bez obzira je li riječ o velikom ili malom, gradskom ili seoskom vrtu. Kako ga najjednostavnije napraviti i na što sve treba pripaziti? U Malom Food Hubu ovog puta od 12 do 13 sati pričat će se upravo o planiranju i skiciranju vrta i svih njegovih djelova u skladu s okolinom. Također, u sklopu Malih razgovora moći ćete izraditi svoje prve skice vrta te doznati kako napraviti dobar plan sadnje.

Od 13 do 14 sati slijede Male radnje u sklopu kojih će Urbana vrtlarka pokazati sve faze gradnje povišenih vrtnih gredica. Povišene vrtne gredice učinkovito su i organizirano rješenje za svaki vrt, a savršene su za uzgoj na manjim parcelama ili nepogodnom tlu. Doslovno se mogu postaviti bilo gdje, lako se veličinom prilagođavaju prostorima i upravo su zato idealan izbor za sve one koji nemaju veliki vrt ili žele uzgajati povrće u gradu.

Svoju zdravu nabavku posjetitelji će uobičajeno moći obaviti od 10 do 14 sati kada će Mali plac ponovno okupiti desetak lokalnih malih proizvođača koji uzgajaju i proizvode hranu na organski, ekološki, biodinamički ili permakulturni način. Također, na stolovima Svijet O'Bilja, Slatko moje zeleno i OPG Pereglin nastavlja se razmjena starih sorti raznovrsnog sjemena, a stižu i prve ovogodišnje sadnice.

U Malim razgovorima i radnjama mogu besplatno sudjelovati svi zainteresirani uz prethodne prijave na e-mail info@mali-plac.org.

Mali Food Hub novo je mjesto povezivanja različitih food tema: od urbanih vrtova i organskog uzgoja do dizajna i fotografije hrane. Riječ je o najnovijem projektu već dobro poznate mobilne tržnice lokalne organske hrane Mali plac / Little Market, pokrenutom u suradnji s Travel & Technology Hubom Gacka16.

Jednom mjesečno Mali Food Hub pružat će, uz zdravu nabavku, praktične savjete te pokazivati primjere dobre prakse iz prve ruke. Na raspolaganju za Male razgovore, ovisno o aktualnoj temi, stajat će iskusni vrtlari, dizajneri vrtova, permakulturisti, kuhari, nutricionisti, stilisti i fotografi. Svi zainteresirani moći će im prenijeti svoja iskustva, postaviti pitanja, zatražiti savjete, otkriti njihove male tajne te zajedno s njima analizirati primjere i sudjelovati u raznim radionicama. Među temama koje slijede izdvajaju se: razmjena sjemenja, biljna prehrana, lokalni i organski uzgoj, permakultura, stiliziranje i fotografiranje hrane, urbani vrtovi, food dizajn, dizajn vrtova, samoniklo bilje, kompostiranje, samoodrživost i očuvanje biološke raznolikosti.

22.03.2018. 10:31:00
http://metro-portal.hr/mali-food-hub-treci-put/111029/