Metro-portal.hr

objavljeno 02.03.2010. 16:49:10
PRELITA NACIJA

Mali Amerikanci gotovo ovisni o grickalicama

Mali Amerikanci tri puta na dan jedu grickalice i slatkiše, uz redovite obroke, zbog čega su izloženi opasnosti od pretilosti, potvrdila je američka studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Studija provedena na Sveučilištu Sjeverne Karoline obuhvatila je približno 31.000 djece u razdoblju od 1977. i 2006. Studija je pokazala da zadnjih godina 98 posto djece jede između obroka, a potkraj sedamdesetih to je činilo 74 posto djece.

"Neka djeca, posebno mlađa, gotovo neprestano nešto grickaju", tvrdi nutricionist Barry Popkin, glavni autor studije objavljene u časopisu Health Affairs od ožujka.

"Ta otkrića zabrinjavaju jer sve više djece u SAD-u neuredno jede, što bi moglo uzrokovati pretilost", dodao je.

U SAD-u je svako treće dijete ili adolescent pretilo ili prekomjerne težine, a pretilost već u ranoj dobi može uzrokovati kronične bolesti, poput visokog tlaka, dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti.

"Djeca jedu tri obroka na dan, ali uz to pojedu i grickalice, koje su vrlo kalorične i nemaju nikakvu hranjivu vrijednost", dodao je Popkin.

Tako djeca, grickajući između obroka, na dan unesu u prosjeku 168 dodatnih kalorija. Studija je pokazala da kod djece čips, slane grickalice, čokoladice i drugi slaktiši čine 27 posto dnevnoga unosa kalorija. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 16:49:10
http://metro-portal.hr/mali-amerikanci-gotovo-ovisni-o-grickalicama/34450/