Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2012. 12:32:00
MLJAAC

Male tajne velikih majstora kuhanja

Kuhanje je delikatan posao u kojem jedan krivi prstohvat nečega može lako upropastiti pomno spremano jelo, zato pročitajte ove savjete

Kako do sočnog pečenog mesa
Kako do sočnog pečenog mesa (Arhiva)

Savjeti vrhunskih kuhara nekad znaju biti nejasni, nekad vam se čini da nemaju nikakve logike, no uvijek ih vrijedi poslušati jer, eto, ljudi znaju svoj posao. Iako je kuhanje slično nogometu, svi smo stručni i znamo sve, evo ipak savjeta vrhunskih svjetskih kuhara koji će vašem blagdanskom stolu dati ono što će ga učiniti fenomenalnim. 

Uzmimo, primjerice, krumpir. Jača mudrost napraviti fini krumpir, reći ćete. No, pokušajte ipak ovako: stavite ih lim za pečenje i pospite s malo soli i šafrana, a zatim prelijte maslinovim uljem, po mogućnosti domaćim, preporučuje Gordon Ramsey. Stavite ih peći 15 minuta prije nego što svi sjednu za stol i bit će gotovo točno kad treba, apsolutno savršeni.

Purica je već tradicionalno jelo za blagdane, a kako bi dobili zlatno-smeđu ukusnu kožicu i sočnu unutrašnjost, treba je peći prilično dugo. Recimo, za puricu od 4 kilograma trebalo bi je peći barem 6 sati na 60 stupnjeva. Nakon toga je kratko izvadite, zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva i vratite je unutra kada se zagrije na dodatih desetak minuta najviše - pazite da ne pregori, kaže Heston Blumenthal.

Ako vam se ne da cijeli dan provesti blizu pećnice, pecite puricu naopako, tj. neka prsa budu prema dolje, savjetuje Nigella Lawson, jer će se na taj način masnoća slijevati prema prsima koja će ostati sočna.

Nemate li toliko vremena, a htjeli biste ukusno pečenje od puretine ili piletine, Nigella Lawson savjetuje da perad pečete tako da prsa okrenete prema dolje. No, ako je vaš izbor svinjetina, poslušajte Nigellin savjet i meso dobro natrljajte ribanim đumbirom i prstohvatom cimeta, što će dati fenomenalan okus i pravi božićno miris.

Janjetinu je teško dobro ispeći ako je ne radite često, pa primjenite formulu Nigela Lawsona - za svakih pola kile mesa potrebno je 20 minuta pečenja, a ako ga poslušate, meso će biti ružičasto i dovoljno pečeno. Ako baš volite jače pečeno, zbroju dodajte još 20 minuta.

Nakon vađenja iz pećnice ostavite meso da odstoji 15-ak minuta, bit će sočnije i lakše će se rezati.

22.12.2012. 12:32:00
http://metro-portal.hr/male-tajne-velikih-majstora-kuhanja/75557/