Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2011. 12:52:00
GDJE SE NALAZE?

Male hranjive tvari s velikim moćima

Dopustite fitonutrijentima da vas zaštite od bolesti i ojačaju vam imunitet

Voće i povrće idealan su izvor hranjivih tvari
Voće i povrće idealan su izvor hranjivih tvari (Shutterstock)

Želite se suprotstaviti raku, srčanom i moždanom udaru, želite ojačati imunitet i eliminirati toksine iz svojeg tijela. Evo koje vam tvari u tome mogu pomoći, a isto tako navest ćemo vam hranu u kojoj te tvari možete pronaći:

Fitonutrijenti

Alicin - ima ga u luku, češnjaku. Dobar je za elimniranje toksina iz tijela.

Kapsacin - ima ga u paprikama Cayenne i crvenoj paprici. Dobar je za sprječavanje ulaska toksičnih molekula u stanice, ublažava upale.

Karotenoidi - ima ih u mrkvi, rajčici, špinatu, brokuli, tikvi, kelju, crvenoj paprici, dinji, rukoli, repi... Dobri za uklanjanje slobodnih radikala iz stanica, usporavaju makularnu degeneraciju, sprječavaju kataraktu, obnavljaju DNK i blokiraju ulazak kancerogenih tvari u stanice.

Katehini - ima ih u zelenim i crnim čajevima. Inhibiraju aktivaciju kancerogenih tvari.

Elagična kiselina - ima je u grožđu, jagodama, kupinama, brusnicama i orasima. Dobra sprječavanje nastanka raka.

Genistein - ima ga u tofuu, sojinom mlijeku i soji. Sjajan za inhibiranje stvaranja krvnih žila koje hrane tumore.

Indoli i izoticijanati - ima ih u kelju, brokuli, karfiolu i kupusu. Blokiraju kancerogene tvari i ometaju djelovanje estrogena u predkancerogenom obliku.

Izoflavoni - ima ih u soji, grašku, kikirikiju i legumima. Moduliraju razinu estrogena, sprječavaju nastanak raka dojke, prostate i maternice, snižavaju rizik od srčanih bolesti i osteoporoze.

Lignani - ima ih u sjemenkama i žitaricama, naročito u sjemenkama lana. Inhibiraju ekscesivno djelovanje estrogena i potencijalno reduciraju rizik or raka dojke, debelog crijeva i jajnika.

Limonoidi  - ima ih u kori citrusnog voća. Pročišćavaju pluća, detoksificiraju enzime u jetrima, potiču likvidaciju toksina u hormonima i uklanjaju ostale supstance koje uzrokuju propadanja stanica.

Likopen - ima ga u rajčicama. Idealan za borbu protiv raka prostate i srčanih problema, a snižava rizik od raka trbuha i pluća.

Fenoli - ima ih u crnom i crvenom bobičastom voću, celeru, kupusu, grožđu, breskvi, nektarinama i patlidžanu. Sprječavaju nastanak raka, blokiraju specifične enzime koji uzrokuju autoimune bolesti, štite od srčanih i moždanih udara, sprječavaju nastanak tromboze, usporavaju starenje neurona, uništavaju hepatoksine koji štete jetrima.

Fitosteroli - ima ih u tikvama, riži, soji, svom zelenom i žutom povrću te slatkom krumpiru. Blokiraju nakupljanje lošeg kolesterola, ublažuju upale i blokiraju rast tumora.

Polifenoli - ima ih u heljdi i pšeničnim klicama. Obnavljaju snagu imuniteta.

Saponini - nalaze se u legumima i lucerki. Snižavaju kolesterol, inhibiraju rast stanica raka na način da se miješaju u funkcioniranje DNK raka.

Zeaksantin - ima ga u kelju, rukoli, lobodi. Poboljšava djelovanje imuniteta i sprječava nastanak nekoliko vrsta raka. 

13.05.2011. 12:52:00
http://metro-portal.hr/male-hranjive-tvari-s-velikim-mocima/58797/