Metro-portal.hr

objavljeno 20.09.2022. 10:31:00
KAZALIŠTE

"Mala zabava" i "Žena popularnog pokojnika" otvaraju sezonu Teatra &TD

Mala zabava na rasporedu je 23. i 24. rujna, a Žena popularnog pokojnika 26., 27. i 28. rujna. Sve izvedbe počinju u 20 sati

Žena popularnog pokojnika
Žena popularnog pokojnika (Arhiva)

Teatar &TD sezonu 2022./2023 otvara dvjema uzbudljivim i apsolutno nesvakidašnjim autorskim projektima, predstavama koje su i publika i kritika odlično prihvatile prošle sezone: Malo Zabavom Vanje Jovanovića i Petre Pleše te Ženom popularnog pokojnika Filipa Šovagovića. Mala zabava na rasporedu je 23. i 24. rujna, a Žena popularnog pokojnika 26., 27. i 28. rujna. Sve izvedbe počinju u 20 sati. Više o programu na itd.sczg.hr.

Autorski projekt Mala zabava redatelja Vanje Jovanovića i dramaturginje Petre Pleše potaknut je našim osjećajem bačenosti u svijet koji smo naslijedili od svojih roditelja. Kom opanci, kom obojci, uglavnom se svede na to kako vam grah padne. Nasljeđe nije uvijek vikendica u Baranji, uglavnom je ono što od nas društvo očekuje. Pitanje je kako i možemo li se uopće nositi s time. Priču vam pričaju mlade nade hrvatskog glumišta Tea Harčević, Zdenka Šustić, Ivan Simon, Luka Knez i Tin Rožman.

Fokus drame Žena popularnog pokojnika temelji se na analizi uspona i pada jedne zagrebačke obitelji između tri rata. U središtu radnje su Ivica Klimoje, slavni kompozitor eksperimentalne glazbe, Nada Klimoje, njegova supruga i stvarna autorica njegova kompletna opusa te njihov sin Milan Klimoje, svećenik. Idilu njihova odnosa narušava nezgodna navika maestra Klimoja da u početku povremeno, a zatim sve češće noću nestaje iz obiteljskog doma.

Ivana Roščić / Iva Visković, Nina Violić, Hrvojka Begović, Bernard Tomić, Damir Klemenić i Pavle Vrkljan vode publiku kroz tri prostora - Kino SC, Veliku dvorani &TD-a i Francuski paviljon - kroz više desetljeća i bezbrojne likove, kroz film, glazbu, krize, odrastanja, pelene za odrasle, žuti prah u kutijama za filmske role, upaljače, opuške, zgarišta, sakristije, ukratko: kroz krhotine života iz kojih nastaje jedan posve novi mozaik. Glumcima se na sceni muzički pridružuju Šimun Matešić, Fadil Abdulov, Fran Krsto Šercar i Filip Šovagović.

20.09.2022. 10:31:00
http://metro-portal.hr/mala-zabava-i-zena-popularnog-pokojnika-otvaraju-sezonu-teatra-and-td/139327/