Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2009. 14:14:44
zdrav život

Mala škola zdravoga života 3. tjedan

I još jedan tjedan pun znoja ali i nagrade u vidu manjeg broja kilograma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joseph Puhy)

Jillian Michaels stalno naglašava da je jednako važno i koliko vremena provodite u teretani kao i način na koji radite vježbe kada ste tamo. Štoviše, puno je važnije kako dižete terete od same količine podignutog, uvjerena je poznata trenerica.

Svi imamo prilično zgusnut raspored, pa ugurati u njega vježbanje nekoliko puta tjedno sigurno nije jednostavno. Upravo iz tog razloga je vrijeme u teretani potrebno što kvalitetnije iskoristiti. Kvaliteta ispred kvantitete, u svakom slučaju.

„Morate vježbati pravilno, i ne mogu dovoljno puta naglasiti da nepravilno vježbanje lako dovodi do ozljeda", naglašava Jillian. „Štoviše, ako ste nemarni, vitlate svojim utezima ili se žurite napraviti vježbu, znatno umanjujete učinkovitost svog vježbanja."

Ako želite skinuti i tu zadnju kilu koja vam smeta, trebate povećati intenzitet svog vježbanja. Michaels preporučuje vježbanje u rasponu od 85 do 100 posto vašeg maksimalnog dozvoljenog pulsa. Ciljane vježbe za zone izgaranja masnoća putem laganog treninga su, prema Jillian, zastarjele i pogrešne.

„Intenzivno vježbanje troši više kalorija, a uz to tjera vaše tijelo na povećano skidanje kalorija tijekom slijedeća 24 sata. Također, na taj način dovodite u red svoj kardiovaskularni sustav, koji će vam nakon toga pomoći pri povećanju čiste mišićne mase."

Jillian savjetuje miješanje načina vježbanja, jer tijelo ima prirodnu sklonost očuvanju stabilnosti. „Ako stalno radite iste stvari, ne samo da vam to postaje dosadno, nego ubrzo prestaje biti učinkovito. Stalno trebate uvoditi nove vježbe kako biste se stimulirali za rad." I zadnje pravilo koje Jillian naglašava je, naravno, upornost i dosljednost. „Postići ćete željene rezultate ukoliko se držite svog plana."

Vježba tjedna: udarac unatrag uz pritisak ramena

Stanite na jednoj nozi, podignite drugu i privucite koljeno prsima. Držite utege u obje ruke, laktova pritisnutih uz rebra. Presavinite se u pasu, pritisnite petom ravno unatrag i gurnite ruke unaprijed sve dok nisu potpuno istegnute.

Zadržite položaj na trenutak, vratite se u početni položaj i promijenite stranu kojom vježbate.

Izgradite svoje tijelo uz Jillian
Ako želite postići oblik dalekozora, trik je u tome da izgradite mišiće gornjeg dijela leća i smanjite trbušne mišiće na slabinama. Radite puno različitih načina povlačenja prema dolje.

Već i poboljšanje načina na koji se držite dat će privid visine. Usredotočite se na trening bazične snage s vježbama poput veslanja u sjedu, istezanju leđa i srednje teškom povlačenju prema dolje.

Nitko ne želi imati opuštene bicepse ili tricepse, kao ni obješena ramena. Dodajte vježbe za stisak ramena i lateralno podizanje ramena u svoje svakodnevno vježbanje, pa će vaša ramena postati veća i zaobljenija a ruke će izgledati manje.

 

Piše: Petra Axlund
25.02.2009. 14:14:44
http://metro-portal.hr/mala-skola-zdravoga-zivota-3-tjedan/15246/