Metro-portal.hr

objavljeno 04.02.2009. 11:41:16

Mala škola zdravoga života - 2. tjedan

Kako izračunati koliko kalorija trošite i koliko vam stvarno treba za mršavljenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joseph Puhy)

Kako biste izgubili suvišne kile, trebate znati točno koliko jedete. „Svaka dijeta koja vam kaže da ne morate brojati kalorije je čista laž", kaže Jillian Michael, guru fitnessa i zdravlja.

Na papiru je vrlo jednostavno izgubiti kile - radi se samo u unosu i trošenju kalorija. No, za mnoge od nas to je ipak puno više, jer jelo je vrlo često povezano s emocijama. Bez pravih informacija nije lako donijeti ispravne odluke. Kako biste uspjeli, trebate početi izračunavanjem svog magičnog broja - to jest koliko kalorija vaše tijelo sagori u jednom danu. Ključ uspjeha je u većoj potrošnji od unosa.

„Trebate shvatiti koncept unosa i potrošnje kalorija kako biste mogli donijeti ispravne odluke", kaže Jillian.

Prvo trebate izračunati svoj BMR (Basal Metabolic Rate). Postoji velik broj online kalkulatora koji će napraviti izračun za vas (npr. http://www.bmi-calculator.net). Nakon toga trebate pomoću razine dnevnih aktivnosti izračunati koliko kalorija trošite dnevno.

„To je zapravo vrlo jednostavna matematika: jedna funta (0,45 kg) jednaka je 3.500 kalorija, pa ako želite izgubiti kilogram tjedno trebate potrošiti 1100 kalorija više svaki dan.", ohrabruje Michaels. „To ćete postići smanjenjem unosa kalorija i povećanom fizičkom aktivnošću".

Jillian kaže da je jednako važno što jedemo i koliko jedemo. Na primjer, trebali bi pokušati smanjiti unos loših ugljikohidrata kao što su rafinirani šećer i procesirane žitarice. Isto se odnosi na loše masnoće kao što su nezasićene masnoće koje su također obrađene i štetne za vaše tijelo.

„Takva vas prehrana zapravo sabotira i zadržava kako ne biste postigli svoje ciljeve na fitnessu. Ukratko, ako hrana nije imala roditelje ili ne dolazi iz zemlje, nemojte je jesti." savjetuje Jillian. No, život na dijeti ne mora biti dosadan, jer ne radi se o tome da više nikad nećete pojesti pizzu ili kekse. „Naučite uvoditi hranu bogatu kalorijama u svoju prehranu na umjeren način", kaže trenerica.

Savjeti Jillian Michaels

1. Planirajte svoje obroke.

Uvijek planirajte obroke i napišite si listu prije nego što krenete u dućan. Ako unaprijed planirate, nećete preskakati obroke, biti gladni i prisiliti se na loše odluke zato što biste najradije pojeli vola.

2. Brojite kalorije.

Jednostavno ih morate brojati. One su mjera količine energije koju vam daje hrana, i što više jedete dobivate više energije. No, kad tijelo ima previše energije, sprema je kao tjelesnu masnoću.

3. Restorani

Nemojte si uskraćivati užitke. Možete jesti vani i ostati zdravi. Donosite ispravne odluke, pitajte konobara kako je jelo spremljeno, preljeve zatražite posebno, preskočite pohanu hranu, uzmite razumnu količinu i najedite se povrća.

Vježba tjedna

Držite bućicu u svakoj ruci. Zakoračite snažno prema naprijed i prekrižite desnom nogom preko lijevog koljena, uz istovremeno zaokretanje bicepsa na rukama. Ponovite isto s lijevom nogom. Vježbu ponovite 20 puta izmjenično.

Piše: Petra Axlund
04.02.2009. 11:41:16
http://metro-portal.hr/mala-skola-zdravoga-zivota-2-tjedan/14612/