Metro-portal.hr

objavljeno 14.03.2009. 12:34:57

Mala škola zdravog života - 4. tjedan

Četvrti tjedan donosi nove vježbe za zdravlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joseph Puhy)

Potrebno je puno više od jednostavnog znojenja u teretani da biste bili zdravi i u formi. Za Jillian Michaels najvažnija je veza između uma i tijela. „Ne smije biti negativnog pristupa", naglašava Jillian.

Vaše misli, osjećaji i stav utjecat će na fiziološke funkcije, a i obrnuto. Postoji dosta istraživanja koja dokazuju da ono što mislimo i osjećamo u određenoj situaciji ima trenutni učinak na stanje.

„Ako nečemu pristupate s negativnim mislima o ishodu, neminovno je ostvarenje vaših crnih misli", kaže Michaels. „Prema tome, trebate prestati odlaziti u teretanu s pristupom da nešto ne možete ili da je previše teško."

Ključ uspješne povezanosti uma i tijela je naučiti vizualizirati željene ishode i usredotočenost na cilj. Zamislite sebe najboljim što možete biti, i stalno postavljajte sebi isto pitanje: „Što ja zapravo želim i zašto sam ovdje?"

„Razmišljate li o tome kako ste umorni i kako će vas sve boljeti dok trčite, ili govorite sami sebi da trebate trčati sve brže i brže?" pita se Jillian. „I kad steknete snagu, trebate se usredotočiti na svoje mišiće koji postaju sve snažniji, a ne na činjenicu da vas bole i da ste umorni."

Ako vam vaš mozak govori da ste umorni, vaši mišići i živci prihvaćaju to kao činjenicu. Stoga, iako možda mislite da to nema veze - loše misli i osjećaji o sebi samome mogu vam uništiti zdravlje. Kada integrirate snagu umu u svoje vježbanje, praktički ne postoje granice koje ne možete dosegnuti." tvdi Jillian Michaels.

Vježba tjedna

Poza ratnika s pritiskom na tricepse

Stanite razdvojenih nogu u širini kukova i napravite velik korak naprijed lijevom nogom. Savinite koljeno sve dok ne dođe točno iznad članka, a bedro bude paralelno s podom. Vaša stražnja noga treba biti ravna, peta uzdignuta od podloge. Pritisnite utege unatrag iza sebe što dalje možete i zadržite ravne ruke. Ostanite u tom položaju sve dok ne završite cijeli pritisak tricepsa. Ponovite s drugom nogom.

3 savjeta Jillian Michaels

Vježbajte vizualizaciju

Vizualizacija je stvarno jednostavna: zamislite objekt svoje želje što možete životnije i pokušajte vjerovati u to kao da se već dogodilo. Vaša će mašta unaprijediti vaš odnos prema sebi i pomoći vam da dostignete svoje ciljeve.

Organizirajte se

Ne morate postati fanatik urednosti ili funkcionalnosti, iako to ne bi bilo loše. Cilj je biti spreman na sve što život može donijeti. Ako ste neorganizirani, nećete moći iskoristiti mogućnosti koje vam se pružaju.

Spavajte

Dovoljna količina sna vrlo je važan dio procesa gubljenja kilograma. Ne samo da će vam pomoći da izgubite višak kilograma, nego će vam dati dodatnu energiju i poboljšati vaše ukupno zdravstveno stanje. Hormoni koji kontroliraju glad i sitos pojačano će se lučiti ako ne spavate dovoljno.

Piše: Petra Axlund
14.03.2009. 12:34:57
http://metro-portal.hr/mala-skola-zdravog-zivota-4-tjedan/15689/