Metro-portal.hr

objavljeno 03.09.2011. 15:45:00
TINA JESENKOVIĆ

Mala škola šminkanja 8. korak - oči

Nakon ljetne pauze, ponovno kreće naša mala škola šminkanja - ovoga su puta na redu oči

Fotografija vijesti

Kroz godine svojega iskustva shvatila sam da  je većini klijenata najveći problem našminkati oči. Uvijek se svi jako brinu koja bi boja sjenila odgovarala njihovoj boji očiju, kose ili kože, ili kako uskladiti sjenilo s odjećom.

Ja se držim samo dva pravila. Prvo, za dnevnu šminku koristite prirodne zemljane tonove za izgled čistog i svježeg oka. Drugo, ako volite boje, slobodno stavite sjenilo u boji i ne dajte se smesti bojom očiju, kose ili odjeće. Naravno da je bitno pravilno nanijeti sjenilo da ne izgledate kao maškara.

Ima stotine raznih mogućnosti kako našminkati oko. Najbolji način je uvijek, naravno, gledati kako se šminkaju oči. Ovo je jedan od najjednostavanih načina koji je lako za savladati i ovako preko teksta.

Za svakodnevni čisti i svježi izgled oka dovoljno je nanijeti svijetlo mat sjenilo preko cijelog kapka skroz do obrve. Slobodno nanesite dosta sjenila velikim kistom bez straha. Takvo bež sjenilo je i odlična baza za daljnji make up oka.

Sada nanesite maskaru i dobili ste lijep i prirodan izgled oka.

Ako ipak želite malo jače naglasiti oko kroz dan, uz svijetli mat ton sjenila trebat će van i jedan srednji, smečkasti te tamniji smeđe-sivi ili sivi ton sjenila. Dakle, nakon što ste nanijeli svijetlu bazu preko cijelog oka, srednji  ton stavljate lagano na kapak do kosti. Za to koristite kist srednje veličine. Najtamniji ton zatim, malim kistićem stavljate uz rub gornjeg kapka, dakle uz trepavice. Ako želite naglasiti i donje trepavice, koristite srednji ton. Tamni ton bi mogao oku dati umoran izgled.

Važno je da su vam kistići uvijek čisti i dobre kvalitete jer će vam dobar kist napraviti pola posla. Pazite da nemate grubih i definitvnih poteza, uvije pređite prijelaze boja mekanim kistom da bi dobili mekane prijelaze iz jednog tona u drugi.

Ovaj način, tri tona boje sjenila, možete primijeniti s bilo kojom bojom. Pazite samo da vam je bazna boja najsvjetlija i da je mat, znači da nema svjetlucavih čestica, jer mat baza uvijek bolje prijanja koži te će vam tako make up oka biti dugotrajniji i neće vam se stvarati nabori.

Ako volite tuš ili eyeliner, nanesite ga na gornji kapak uz trepavice umjesto najtamnijeg tona ili preko njega za intenzivniji izgled. Lijep i uredan eyeliner iziskuje dosta prakse. Ako niste vješti u apliciranju tekućih verzija, probajte ovu jednostavniju opciju: Pomješajte malo vode sa najtamnijim tonom sjenila tako da dobijete kremastu masu, te uskim ali čvrstim kistom nanesite to mokro sjenilo uz gornje trepavice. Koristite sitne pokrete i krenite od unutrašnje strane oka prema van. I tu će vam trebati malo prakse ali se greške lako ispravljaju štapićem za uši.

Još smo moram nešto reći o smoke eyes make upu koji je uvijek jako tražen. Smokey eyes ne znači nužno da  oko mora biti našminkano intenzivno i crnim sjenilima.

Smokey eyes look ima i nježnije varijante i slobodno koristite bilo koje boje, od prirodnih zemljanih tonova do ljubičastih ili zelenih. Bitno je da da nanoste boje mekano i da dobro pazite da nema oštrih rubova i završetaka. I opet ponavljam. Dobri kistovi će vam napraviti pola posla.

Uzivajte u bojama, nemajte straha, probajte sve što želite, ali u mjeri. 

Tina Jesenković završila je Make up Design u Westminister Collegeu u Londonu 1996. U Londonu radi kao Make up artist na nekoliko reklama i kratkih filmova. Tri je godine radi za Bobbi Brown i vodi njihov Make up Studio u Harrodsu i razne make up radionice i tečajeve. Radila je na nekoliko London Fashion Week i Mobo Awards te nekoliko kazališnih predstava. Paralelno radi i u Hrvatskoj na reklamama i filmovima kao što su: 3 Muškarca Melite Zganjer, Crna kronika ili Dan žena, Ne dao bog većeg zla, Ispod crte, Snivaj zlato moje, Neke druge priče te na kratkim filmovima Tri ljubavne priče, Pod vedrim nebom, Bastion, Planktoni i serijma Bumerang, Cimmer fraj, Operacija Kajman, Dome slatki dome i Odmori se zaslužio si. Godine 2009. otvara Kimijan Beauty & Make up Studio gdje se održava Mala škola šminkanja srijedom i petkom od 18. sati. Tinu Jesenković možete kontaktirati na mob: 091 33 66 611


Piše: Tina Jesenković
03.09.2011. 15:45:00
http://metro-portal.hr/mala-skola-sminkanja-8-korak-oci/62837/