Metro-portal.hr

objavljeno 12.09.2013. 14:19:00
(R)EVOLUCIJA?

Majmuni donose iste poslovne odluke kao i ljudi

I po načinu razmišljanja i odlučivanja majmuni su dokazali koliko su bliski ljudima, pokazavši veliku želju za rizikom

Majmuni razmišljaju jednako :)
Majmuni razmišljaju jednako :) (FreeDigitalPhotos)

Osim što dijelimo izuzetno velik postotak DNA, čini se da s majmunima dijelimo i načine razmišljanja i "poslovanja", barem tako tvrde znanstvnici koji su tijekom 20 dana trenirali majmune da se kockaju.

Ne s žetonima, naranvo, već s vodom. Majmuni su imali dvije mogućnosti izbora - posudu s vodom nadohvat ruke s manje vode i posudu s puno više vode na mjestu gdje su šanse da dođu do nje pola-pola.

Prije eksperimenta mjerili su razine vode u tijelima majmuna pa su oni dobro hidrirani proglašeni bogatašima, a dehidrirani siromašnima. Nakon skoro tri tjedna pokazalo se da bogati majmuni imaju puno veću sklonost kocki od siromašnih.

Naime, bogati su majmuni uporno pokušavali doći do posude s više vode, makar im to ne uspijevalo, a posude s malo vode nisu niti dirali. Ipak, kako su postajali žedniji, sve ih se više okretalo sigurnijoj i manjoj količini vode. 

Znanstvenici su povukli paralelu s ljudskim ponašanjem, navevši kao primjer siromašne koji uvijek ulažu u sigurne stvari s malom dobiti, dok se bogati odlučuju za rizik jer nemaju strah od neuspjeha. 

Da je ovo ponašanje stvarno blisko ljudskom pokazuje i ponovljeni eksperiment s pticama, kod kojeg nisu dobili ni izbliza slične rezultate. 

12.09.2013. 14:19:00
http://metro-portal.hr/majmuni-donose-iste-poslovne-odluke-kao-i-ljudi/80408/