Metro-portal.hr

objavljeno 25.01.2014. 08:43:00
PROSVJEDI

Majdan, Trg neovisnosti u Kijevu

Okružen sve većim brojem sve viših i širih barikada, Trg neovisnosti u Kijevu sve više sliči nepopustljivoj utvrdi

Majdan je prepun prosvjednika
Majdan je prepun prosvjednika (Screenshot YouTube)

"Da bojim se, ali nemamo izbora, borit ćemo se', rekao je jedan 35-godišnji prosvjednik i opisao jedan od tih zidova izgrađenih od reklamnih panela, metalnih armatura svih vrsta, učvršćenih gomilama snijega i leda. U noći između četvrtka i petka, obrane su pojačane podizanjem novih barikada visokih gotovo pet metara.

Podignute u rekordnom vremenu od vreća snijega na temperaturama oko minus 20 stupnjeva C, one predstavljaju dodatnu prepreku. Snage reda ne mogu doprijeti do Majdana, kako stanovnici Kijeva nazivaju taj trg.

Prosvjednici utvrđeni na trgu Majdan upozoravaju da su u slučaju napada specijalnih snaga, ako one pokušaju probiti barikadu, pripremili Molotovljeve koktele. Tijekom dva mjeseca prosvjeda, na velikom središnjem trgu Kijeva na nekoliko prosvjeda se okupilo najmanje 200.000 ljudi.

U središtu Kijeva od kraja studenoga prosvjeduju proeuropski prosvjednici nakon što su vlasti odustale od potpisivanja dugo pripremanog sporazuma o približavanju sa Europskom unijom u korist približavanja Rusiji.

Posljednjih dana izbili su sukobi radikalnih prosvjednika i policije. 'Nemamo izbora, ili oni ili mi', rekao je jedan od prosvjednika na tom trgu.


 

25.01.2014. 08:43:00
http://metro-portal.hr/majdan-trg-neovisnosti-u-kijevu/82893/