Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2008. 21:50:08

Majdaku 70. rođendan čestitala ‘kćerka’ Suzane Rog

Piscu književnih hitova i erotskih romana mlada glumica otpjevala čestitku

Zvonimir Majdak pisao je i pod pseudonimom Suzana Rog
Zvonimir Majdak pisao je i pod pseudonimom Suzana Rog

Svojevremeno vrlo popularan pisac Zvonimir Majdak u subotu je navršio 70 godina, a na jučerašnjoj proslavi koja je tim povodom priređena u Društvu hrvatskih književnika, kritičari Branimir Bošnjak i Božidar Petrač govorili su o hrabrosti iskoraka njegove poetike.

- Koncept ‘bivanja u životu’ i prepisivanja života srž je Majdakove poetike, a time je u domaćoj prozi šezdesetih pokrenuo val izokretanja elitističke kulture u masovnu kulturu, određenu utjecajem televizije i novih medija - napomenuo je Bošnjak.

- Njegovu poeziju nastanjuju frajerski likovi, likovi kojima je svakodnevica jedino što im je ostalo. Prozom je slijedio glad čitatelja za zrcalnom slikom stvarnosti - rekao je Bošnjak i u nastavku otkrio da će uskoro biti objavljena nova Majdakova knjiga pjesama, u kojoj se odrekao slenga i okrenuo standardnom jeziku.

Božidar Petrač je pak govorio o tome kako se Majdak nije opterećivao terminima ‘niska’ i ‘visoka’ literatura, nego je nastojao da se njegov literarni svijet zadrži u kategorijama ozbiljnih pitanja čovjekove egzistencije. Spomenuvši pak erotsku obojenost dobrog dijela autorovih knjiga, Petrač je inzistirao na prednosti ‘domaće, urbane erotike’ nad onom ‘uvoznom’.

NAPUŠTANJE SLENGANajavljeno je da će Zvonimiru Majdaku uskoro biti objavljena nova zbirka pjesama u kojoj
se odrekao slenga.
Slavljenik je pozdravio publiku i u pomalo krležijanskom tonu izjavio:

- Sve što sam imao reći, napisao sam u svojim knjigama.

Bibliografiju Zvonimira Majdaka čini četrdesetak djela, od kojih je većina objavljena u velikim nakladama i ponovljenim izdanjima, a najpoznatiji među njima je roman ‘Kužiš, stari moj’. Za Majdaka se također svojevremeno pisalo da je ‘razdjevičio’ hrvatsku književnost, a to je činio serijom erotskih romana koje je potpisivao pseudonimom Suzana Rog.

Spomenuta Suzana bila je predmet simpatičnog skeča u kojemu je glumica Marija Borić, predstavljajući se kao Suzanina kćerka, otpjevala slavljeniku rođendansku čestitku onako kao što je Marilyn Monroe čestitala Kennedyju.

Piše: Željko Špoljar
28.01.2008. 21:50:08
http://metro-portal.hr/majdaku-70-rodjendan-cestitala-kcerka-suzane-rog/1741/