Metro-portal.hr

objavljeno 08.11.2012. 08:49:00
NASLJEĐE

Majčina menopauza određuje plodnost kćeri

Kćeri žena koje su ranije ušle u menopauzu imaju manji broj zdravih jajnih stanica od onih čije su majke ušle u klimakterij poslije 55-e godine života

Što majka kasnije uđe u menopauzu, kćer će duže biti plodna
Što majka kasnije uđe u menopauzu, kćer će duže biti plodna (Shutterstock)

Iako je to možda nepristojno, pitajte mamu kad je ušla u menopauzu, preporučuju znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu, jer su pronašli izravnu povezanost između ulaska majke u menopauzu i plodnosti kćeri.

Prateći promjene preko dva markera, promatrali su utjecaj majčine reproduktivne dobi na plodnost kćeri, predviđajući rezervu jajnika kako bi otkrili šanse za prirodnu ili medicinski potpomognutu oplodnju.

Oba su se markera pokazala značajno nižima kod žena čije su majke ušle u menopauzu u ranim četrdesetima, što im je davalo znatno manje šanse za prirodno začeće u kasnim tridesetim godinama. 

Za razliku od njih, u slučaju kad su majke ušle u menopauzu nakon 55-te godine života, kćeri su imale veći broj zdravih jajnih stanica i bitno veću šansu za prirodno začeće u kasnim tridesetima.

Otkrili su da geni imaju velik utjecaj na plodnost, što je samo potvrdilo prijašnja istraživanja koja su pokazala da majke i kćeri ulaze u menopauzu u sličnoj dobi.

08.11.2012. 08:49:00
http://metro-portal.hr/majcina-menopauza-odredjuje-plodnost-kceri/74740/