Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2012. 13:17:00
DOBAR TEK!

Mafija preuzima proizvodnju hrane u Italiji

"Talijani imaju novog gosta za svojim stolom - kriminalne organizacije koje pojedu ono što su trebali pojesti Talijani", prenosi udruženje farmera

Fotografija vijesti

Vrijednost robe koju kontroliraju pripadnici organiziranog kriminala u talijanskog poljoprivredi i prehrambenoj industriji iznosi više od 12,5 milijardi eura godišnje, rezultat je parlamentarne istrage u toj zemlji, javlja Hina.

Organizirani kriminal proširio je svoje djelatnosti na čitavu prehrambenu industriju od otkupa zemljišta za proizvodnju hrane, preko uzgoja kultura do prijevoza do potrošača, priopćilo je najveće talijansko udruženje farmera Coldiretti u izjavi.

"Talijani imaju novog gosta za svojim stolom - kriminalne organizacije koje pojedu ono što su trebali pojesti Talijani", prenosi Coldiretti riječi glavnog talijanskog antimafijaškog tužitelja Pietra Grassa.

Te kriminalne skupine često određuju otkupne cijene poljoprivrednicima kao i maloprodajne cijene u svoju korist time što umanjuju ono što se plaća proizvođačima za njihove proizvode a podižu cijene u maloprodaji, kaže Coldiretti. Na temelju njihove prijave parlament je pokrenuo istragu.

Procjenjuje se da je ukupna vrijednost talijanske poljoprivredne i prehrambene industrije oko 300 milijarda eura godišnje.

Coldiretti ističe da talijanska poljoprivreda i prehrambena industrija trpe i zbog prodaje oko 60 milijarda dolara godišnje robe koja se prodaje kao prvoklasni talijanski prehrambeni proizvod a zapravo je stranog porijekla i nekvalitetna.

Grasso je poručio da bi se zakonima trebala onemogućiti proizvodnja lažne talijanske hrane kao i sudjelovanje organiziranog kriminala u toj djelatnosti.

20.01.2012. 13:17:00
http://metro-portal.hr/mafija-preuzima-proizvodnju-hrane-u-italiji/67430/