Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2010. 15:38:35
SLUČAJ PUKANIĆ

Mafalani: Da sam bio član kriminalne skupine, ne bih se javio policiji

U nastavku suđenja za ubojstvo Pukanića, Mafalani je izjavio da je optuženi Robert Matanić od njega tražio da za to lažno tereti Jocića i također optuženog Slobodana Đurovića

Amir Mafalani
Amir Mafalani (CROPIX)

Mafalani je, u iskazu danom u svojstvu svjedoka videovezom iz Županijskog suda u Zagrebu, označio Matanića kao organizatora zločina, nakon što je nedavno to učinio iznoseći svoju obranu pred zagrebačkim sudom, te također ponovio kako je o tome znao prije no što se zločin dogodio i da je o tome obavijestio policiju.

On je posvjedočio kako je nekoliko dana prije atentata znao da se planira ubojstvo, ali da nije znao koga i gdje treba ubiti te da je o tome obavijestio policajca Nenada Šipušića. "Ja nisam član nikakve kriminalne skupine koju vodi Jocić. Da sam bio član, ne bih se obratio policiji. Ja sam im javio da je Robert organizator i ubojstvo je moglo biti spriječeno", kazao je Mafalani.

Dodao je kako mu je nakon uhićenja tijekom ispitivanja rečeno da to ne smije govoriti "jer to oslobađa Jocića, Đurovića i ostale", te da je među policajcima s kojima je tada razgovarao bio i policajac Boris Novak. Njegov iskaz dan policiji, kako je rekao, protivan je iskazu Matanića i krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića i to nikome ne odgovara.

Mafalani je osporio Marjanovićevo svjedočenje navevši kako je on sve spoznaje o događajima dobio iz medija, te za Matanića kazao da je osoba "izgubljena u vremenu i prostoru". Naveo je i da je optuženog Milovanovića vidio samo dva puta s Matanićem ali da se nisu upoznali, te da mu je Matanić, na pitanje o Milovanoviću, kazao da je "to jedan jako opasan tip, bolje da ne znaš".

Ispitivanje Mafalanija nastavljeno je tijekom popodneva, dok je prije njega Matanićev brat, također optuženi Luka Matanić iskoristio svoje pravo te odbio dati iskaz u svojstvu svjedoka jer bi, kako je objasnio, to moglo negativno utjecati na njegovu procesnu poziciju, s obzirom da je u Hrvatskoj optužen za taj zločin.

Posebno odvjetništvo u Beogradu podiglo je 26. listopada 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva. Njih trojica su optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Skupina kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu. Za ubojstvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. veljače vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića i Bojana Gudurića. (hina/metro-portal)

11.10.2010. 15:38:35
http://metro-portal.hr/mafalani-da-sam-bio-clan-kriminalne-skupine-ne-bih-se-javio-policiji/49568/