Metro-portal.hr

objavljeno 19.02.2008. 02:02:52

Madrid: mršavice potjerane s piste

Zbog pothranjenosti s madridskog Tjedna mode otjerane tri djevojke

Na netom završenom Tjednu mode u Madridu dobili smo dokaz kako borba protiv anoreksije i bulimije na modnim pistama neće stati na ‘papirnatim’ odlukama. Organizatori su, naime, zbog pothranjenosti zabranili trima manekenkama da  nose revije.

- Ne želimo otkrivati imena tih djevojaka, ne bi bilo u redu. Želimo samo naglasiti kako smo aktualna pravila o odgovarajućem indeksu tjelesne mase (ITM) shvatili ozbiljno. Zbog toga smo, osim castinga, organizirali i detaljni sistematski pregled koji su morale proći sve manekenke.

One koje nisu zadovoljile liječničke propise poslali smo kući - kažu organizatori.  Iako nije službeno potvrđeno, priča se kako su dotične djevojke imale indeks tjelesne mase manji od 16, što je oko 50 kilograma na visinu od 180 centimetara.
Također, neslužbeno se doznaje da je riječ o djevojkama iz Francuske, Poljske i Italije.

Mršavi muškarciNovi trend, pošast ili slučajnost? Na posljednjim tjednima mode koji su ‘obigrali’ modne metropole pojavio se niz mršavih manekena. Dovoljno da se upali alarm i u tom smjeru. 

- Moramo biti svjesni da ITM ponekad ne pokazuje realno stanje stvari. Neke su cure genetski sitnije. Ipak, imati indeks tjelesne mase ispod 16 u većini je slučajeva jako opasno - rekla je Susana Monereo, nutricionistica i endokrinologinja koja je bila zadužena za sistematske preglede.

Podsjetimo, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji indeks tjelesne mase kod odrasle osobe treba biti između 18 i 20 kako bi se osoba mogla smatrati zdravom. 

Piše: Piše: Iva Novak
19.02.2008. 02:02:52
http://metro-portal.hr/madrid-mrsavice-potjerane-s-piste/3179/