Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2010. 14:06:43
PROTUZAKONITE RADNJE

Mađarskoj tvrtki MAL, odgovornoj za katastrofu, prijeti milijunska kazna

Tvrtka MAL, vlasnica tvornice boksita i aluminija, kriva za najveću ekološku katastrofu u povijesti Mađarske, mogla bi platiti 73 milijuna eura kazne

Katastrofa u Mađarskoj
Katastrofa u Mađarskoj (MWN)

"Zasad još ne znamo je li tvrtka pretovarila spremnike ili nije, ali ako jest, to je protuzakonito skladištenje otpada, a to je zločin", kazao je državni tajnik za okoliš Zoltan Illes pred novinarima u gradu Ajki gdje se nalazi tvornica.

U prošli ponedjeljak jedan od spremnika industrijskog pogona je popustio i poplavio okolna sela vrlo otrovnim crvenim muljem. U nesreći je poginulo sedam ljudi, 150 ih je ozlijeđeno, a izazvana je i ekološka katastrofa.

Vlada ocjenjuje da će tvrtka i njezini čelnici morati snositi financijsku odgovornost za dramu, dodao je. "Kazna za štetu nanesenu samo za vodu mogla bi iznositi 10,2 milijarde forinta, a za ostatak okoliša između osam i 12 milijarda", kazao je. Dvadeset milijarda forinta u protuvrijednosti iznosi oko 73 milijuna eura.

Policijska istraga je još u tijeku. Vlasti su došle do dokumenata o spremnicima u sjedištu tvrtke, istaknuo je državni tajnik. Tri osobe vlasnici su MAL-a, utemeljena 1995., i svrstavaju se već godinama, po mađarskom poretku, među 100 najbogatijih ljudi u zemlji.

MAL se usredotočio na kupnju aluminijskih tvrtaka u valu privatizacije u zemlji nakon sloma komunističkog režima. (hina/metro-portal)

11.10.2010. 14:06:43
http://metro-portal.hr/madjarskoj-tvrtki-mal-odgovornoj-za-katastrofu-prijeti-milijunska-kazna/49562/