Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2010. 12:30:58
OSLONAC ZA STABILIZACIJU

Mađarski predsjednik odao poštovanje Josipoviću i Tadiću zbog gesti pomirenja

Susret predsjednika Hrvatske, Srbije i Mađarske izazavao je iznimnu pozornost srbijanskih medija, o čemu svjedoči i beogradski tisak koji o tome detaljno izvještava

(Vlado Kos/Cropix)

Predsjednici Boris Tadić i Ivo Josipović za Bruxelles su postali točka oslonca za stabilizaciju cijele regije zapadnog Balkana, piše beogradski dnevnik "Blic". Isti list navodi kako se, nakon tri veoma uspješna sastanka srbijanskog i hrvatskog predsjednika za manje od mjesec dana, u Europskoj uniji na ove dvije zemlje gleda kao na osovinu koja će povući regiju ka bržim europskim integracijama.

Sastanak trojice predsjednika u Pečuhu još jednom je bio dobar signal za Bruxelles o intenzivnoj dobroj suradnji susjeda, ali i jasan signal za druge države u regiji, dodaje "Blic" te ističe kako je predsjednik Mađarske Solyom "odao poštovanje kolegama iz Hrvatske i Srbije zbog gesti pomirenja".

"Politika" prenosi izjavu mađarskog predsjednika da će njegova zemlja tijekom predsjedanja Europskom unijom učiniti sve da ubrza ulazak Srbije i Hrvatske u Uniju te da se nada da će u tom periodu Srbija dobiti status kandidata, a Hrvatska završiti pristupne pregovore.

Izvješćujući kako su, tijekom prvog službenog posjeta hrvatskog predsjednika Srbiji, Tadić i Josipović posjetili Bački Monoštor u općini Sombor, taj beogradski dnevnik prenosi izjavu Tadića da i Srbija i Hrvatska idu ka Europskoj uniji, ne uvjetujući jedna drugu, te da su dvije države napravile bitan iskorak u odnosu na neka bolna mjesta i na putu su rješavanja mnogih nesporazuma.

Dnevnik "Danas" piše kako su predsjednici dvije države istaknuli da su Srbija i Hrvatska preuzele odgovornost za stabilnost u regiji, te da je budućnost obje države, kao i zemalja regije, u Europskoj uniji. Susret u Bačkom Monoštoru obojica državnika ocjenili su kao temelj novih odnosa između Srbije i Hrvatske, navodi taj list.

Jučerašnji susret trojice predsjednika u Pečuhu, po čijem je završetku uslijedio i bilateralni susret Josipovića i Tadića u Bačkom Monoštoru, u petak su također izazvali veliku pozornost i bili jedna od udarnih vijesti u beogradskim elektroničkim medijima. (hina/metro-portal)

17.04.2010. 12:30:58
http://metro-portal.hr/madjarski-predsjednik-odao-postovanje-josipovicu-i-tadicu-zbog-gesti-pomirenja/38060/