Metro-portal.hr

objavljeno 23.01.2008. 02:18:02

MacBook Air - tanje ne može

Direktor Applea Steve Jobs predstavio laptop koji na najdebljem mjestu ima samo 19 milimetara

Fotografija vijesti

Tradicionalni šou direktora Applea, Stevea Jobsa, na kojem svake godine predstavlja hi-tech novitete svoje kompanije, ove je godine započeo predstavljanjem novih opcija za iPhone, nove usluge koja omogućuje iznajmljivanje filmova s iTunesa i novog vanjskog tvrdog diska za Appleove kompjutore.

No, najveću novost Steve Jobs je tradicionalno ostavio za kraj šoua. Na pozornicu je izašao s običnom žutom kuvertom kakva se koristi za službenu poštu, a potom je iz nje izvadio - ultratanki laptop.

MacBook Air se prednje strane ima debljinu od samo 4 milimetra, a sa stražnje 19. Kućište je aluminijsko, a ekran od 13,3 inča. Težak je oko 1,3 kg, uključi se čim se rasklopi, a baterija mu drži pet sati. Kada za tjedna dana uđe u prodaju, na američkom će tržištu stajati 1799 dolara.

- Ovo je najtanji laptop na svijetu. Pogledali smo sve tanke laptope koji postoje i iz njih uzeli ono najbolje - rekao je Jobs te dodao kako bi novi MacBook mogao stati u dosad najtanji, Sonyjev, laptop.

Da bi se to postiglo, Intel, vodeći svjetski proizvođač kompjutorskih čipova, na zahtjev Applea smanjio je jedan od svojih najbržih dvojezgrenih procesora za 60 posto. 

- Kada smo započeli ovaj projekt, nismo mislili da je to moguće. Bilo je trenutaka kada smo se prilično znojili oko toga, ali na kraju smo došli do inovacije - rekao je direktor Intela Paul Otellini, koji se nakratko pridružio Jobsu na pozornici.

Bez čitača i pržiliceMacBook Air neće imati čitač i pržilicu za CD-e i DVD-e i imat će tvrdi disk od samo 80 gigabajta, ali će korisnicima ostati opcija ugradnje flash-diska od 64 gigabajta. Glazba i filmovi moći će se downloadati, a softver će se moći instalirati pomoću optičkih driveova na drugim kompjutorima. Također će se moći kupiti vanjski čitač i pržilica, koji će stajati 99 dolara.Laptop MacBook Air, nadaju se u Appleu, postat će statusni simbol, baš kao i iPod i iPhone.

Ipak, unatoč ovim inovacijama, dionice Applea pale su za pet posto jer, kako tvrde analitičari, Jobsova prezentacija nije predstavila ništa neočekivano. Sve ove novosti mediji su najavljivali danima, a Jobs se svog običaja da, nakon što je predstavio niz noviteta, doda ‘još samo nešto’ - i onda pokaže nešto toliko revolucionarno da nitko na to nije ni pomislio - ovaj put nije držao. 

Piše: JL/MEX
23.01.2008. 02:18:02
http://metro-portal.hr/macbook-air-tanje-ne-moze/1434/