Metro-portal.hr

objavljeno 26.03.2011. 16:25:00
BLA BLA

Lupetanja na Trgu žrtava fašizma

Panična, tj. hitna sjednica vrha HDZ-a završila je pressicom na kojoj se mogla čuti rijetka količina nemuštih tvrdnji

Jadranka Kosor, lik iz noćne more

Na novinarsko pitanje kako je pozivala stranke opozicije da se pridruže u završetku pregovora s EU i što bi opozicija mogla učiniti, Kosor je napomenula kako je ona pozivala opoziciju da im ne odmažu, javlja Hina.

"Dobro je da se vidi ako postoje oni, a očito postoje u oporbi, koji isto tako žele kao i mi da završimo pregovore do kraja lipnja da to javno kažu i da se u tom smislu pridruže na formalnoj razini. Ima onih koji to apsolutno ne žele, kao što je to sasvim sigurno SDP", kazala je Kosor. Ocijenila je kako "SDP u proteklim mjesecima nije napravio ali baš ništa, niti jedan potez iz kojeg bi se mogla isčitati njihova europska orijentacija".

Predsjednica HDZ-a podsjetila je na svojedobno protivljenje SDP-a Arbitražnom sporazumu sa Slovenijom, na napade koje su Europski pučani doživjeli u Hrvatskom saboru samo zato što su dali potporu HDZ-u u tom teškom poslu te na poslove vezane uz zatvaranje određenih poglavlja, a kao primjer navela je poglavlje Tržišno natjecanje koje je vezano uz brodogradilište.

"Dok smo mi mukotrpno danonoćno radili da bismo dobili pozitivno mišljenje na planu restrukturiranja npr. 'Brodosplita', dotad je SDP u Splitu pokušavao istjerati radnike na cestu, uvjeravajući njih i cijelu hrvatsku javnost da je 'Brodosplit' izgubljen", kazala je Kosor.

Podsjetila je kako je na posljednjem saborskom Aktualnom prijepodnevu SDP-ovac Marin Jurjević "javno rekao neistinu" kako je sav posao propao, da ništa od plana restrukuturiranja tog brodogradilište te da su ljudi na cesti. "Pokazalo se vrlo brzo da to nije istina, međutim nikom ništa", dodala je.

Kosor je istaknula kako o tome da je SDP protiv završetka pregovora govori i činjenica vezana uz dva zakona - zakon o sprečavanju sukoba interesa i zakon o policiji, koji su mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava.

"SDP ne samo da je bio protiv, nego je bio žestoko protiv s tendencijom da se ti zakoni nikada ne donesu i da se nikada ne provedu", rekla je Kosor.

Napominjući da zatvaranje Poglavlja 23 zahtjeva ogroman posao u kojem sudjeluje vlada, sudovi i Državno odvjetništo, premijerka Kosor je kazala kako je upravo SDP žestoko protiv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

"Sve su to argumenti koji govore u prilog činjenici da SDP ne želi i nije mu u interesu da završimo pregovore, ali sam sigurna da ćemo mi to učiniti s njihom potporom ili bez nje", istaknula je premijerka Kosor, dodavši kako bi bilo dobro da oporba barem jednom smogne hrabrosti i snage i kažu da će poduprijeti vladu u završetku pregovora s EU, a onda će se na kraju godine ići na parlamentarne izbore.

Predsjednica HDZ-a negirala je današnju izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića kako se prvi put ne zna kada će biti izbori.

"Zna se, izbori će biti do kraja 2011. Zakonski rok je do ožujka 2012., ali će biti do kraja ove godine", kazala je dodavši da će nakon lipnja obznaniti i datum izbora.

"To su činjenice koje svi prihvaćaju, osim onih koji žele izbore odmah i uz rizik da pregovore s EU uopće ne završimo. Kada bi izbori bili odmah, onda ne bi imali nikakve šanse završiti pregovore", rekla je Kosor.

 

26.03.2011. 16:25:00
http://metro-portal.hr/lupetanja-na-trgu-zrtava-fasizma/56987/