Metro-portal.hr

objavljeno 27.02.2008. 23:10:39
Uređenje doma

Luksuzno utočište

Moderni dizajn uvijek ima smisla u kupaonici zbog jednostavne forme

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Stipić Interart)

Više je manje? Ili više je gnjavaža? To je pitanje o kojem dizajneri raspravljaju stoljećima. Kupaonice i dijelovi namještaja koje su dizajneri osmislili za najfunkcionalniji dio svakog doma – u središtu su pozornosti svakog stila. Katkad ukras zauzme središnju poziciju; katkad je sama jednostavnost.

Današnji trend u modernom dizajnu je otvoreni prostor i jednostavna forma. Ta estetika postavljena u 20. stoljeću ostaje internacionalni stil koji se svugdje prilagođava i uključuje suvremenu tehnologiju u bezvremenoj formi. Moderni dizajn uvijek ima smisla u kupaonici, zbog svih očitih i manje očitih razloga. Razumijevajući bit modernog dizajna, možete pretvoriti svoju kupaonicu u jednostavno, ali luksuzno i minimalističko utočište. 

Minimalizam je savršenstvo koje neka stvar doseže kad je više nije moguće poboljšati oduzimanjem suvišnog”.
John Pawson
Engleski arhitekt
Izmjerite i maksimalizirajte prostor

Minimalizam uključuje osobitu vrstu perfekcionizma jer je takvom prostoru sve iskorišteno – bez obzira na to radi li se o minijaturnoj ili velikoj kupanonici. Najvažnije pravilo je: maksimalizirajte prostor koliko je to moguće.Zidovi, podovi, strop ili bilo koje druge površine, bilo da su vodoravne ili okomite, moraju biti čiste, svježe i sa što manje intervencija.

Forma prati funkcionalnost

Iako ovaj stil preferira jednostavnost, u njega se uklapa rad na površinama, sve dok forma ima nužnu funkcionalnost. Zbog toga razmislite o ugradnji elemenata na vec postojećim površinama, kao što je dno umivaonika ili zid. Osim toga, zapamtite kako se elementi ne moraju nalaziti na uobičajenim mjestima. Smanjite količinu stvari koju držite u kupaonici i radije pribjegnite montiranju ugradbenih ormarića nego dodatnim komadima namještaja.

Oduzimanje, a ne zbrajanje

Kada stvarate minimalistički prostor, nije se potrebno odreći luksuza ili komfora.  No, imperativ je razmišljati na drukčiji način. Koncentrirajte se na oduzimanje, a ne zbrajanje. Kao što je rekao John Pawson, proslavljeni engleski arhitekt, minimalizam je najbolje definirati kao savršenstvo koje neka stvar doseže kad je više nije moguće poboljšati oduzimanjem suvišnog.

Selektivnost kod boja i materijala

Minimalizam uglavnom zahtijeva monokromatsku paletu, no jake boje, kao i posebne nijanse boja, možete koristiti na jednoj ili nekoliko ključnih povrsina u kupaonici.

 

- Dizajneri kažu da je kupaonica najfunkcionalniji dio svakog doma te da stoga mora biti pomno i detaljno uređena.

- Iako ovaj stil preferira jednostavnost, u njega se uklapa rad na površinama, sve dok forma ima nužnu funkcionalnost.

- Kada stvarate minimalistički prostor, nije se potrebno odreći luksuza ili komfora. No, imperativ je razmišljati na drukčiji način.

- Zidovi, podovi, strop ili bilo koje druge površine, bilo da su vodoravne ili okomite, moraju biti čiste, svježe i sa što manje intervencija.

- Elementi se ne moraju nalaziti na uobičajenim mjestima. Smanjite količinu stvari koju držite u kupaonici i radije pribjegnite montiranju ugradbenih ormarića nego dodatnim komadima namještaja.

- Razumijevajući bit modernog dizajna, možete pretvoriti svoju kupaonicu u jednostavno, ali luksuzno i minimalističko utočište.

Piše: Piše: Jasminka Šikić
27.02.2008. 23:10:39
http://metro-portal.hr/luksuzno-utociste/3656/