Metro-portal.hr

objavljeno 17.09.2019. 09:29:00
BRAVO

Luksemburg uvodi programiranje od prvog razreda

Dok se mi bavimo raznoraznim kurikularnim reformama koje neće polučiti apsolutno nikakav učinak, drugi kreću puno pametnije...

Nema šale...
Nema šale... (Arhiva)

Luksemburg je jedna od najmanjih, ali najbogatijih zemalja u Europi, pa ne čudi da su odlučili promijeniti neke stvari u sustavu obrazovanja na najbolji mogući način - uveli su satove programiranja od prvog razreda osnovne škole.

Claude Meisch, ministar obrazovanja Luksemburga, kazao je novinarima da će nastava iz programiranja postati dio nastavnog programa Luksemburga već od početka sljedeće školske godine.

Istaknuo je da će svi učenici u toj zemlji na taj način vrlo rano naučiti kako programirati, a imat će i satove o računalnom razmišljanju.

Računarlo razmišljanje je proces koji generalizira rješenje za neodređene probleme. Otvoreni problemi potiču potpune, smislene odgovore na osnovu više promjenjivih, koje zahtjevaju korištenje raščlanjivanja, reprezentaciju podataka, uopćavanje i modeliranje algoritama koji se zasnivaju na računalnom razmišljanju.

Meisch je također rekao da su digitalne vještine "dvije noge s kojima će mladi morati naučiti hodati" u eri modernih tehnologija kako bi u kasnijoj fazi života bili mnogo spremniji i konkurentniji na tržištu rada.

Među prvim zemljama u svijetu koje su u nacionalni nastavni plan uvele programiranje je i Finska u kojoj je od jeseni 2016. godine postalo obvezna nastavna aktivnost koja počinje od prvog razreda.

17.09.2019. 09:29:00
http://metro-portal.hr/luksemburg-uvodi-programiranje-od-prvog-razreda/120722/