Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2014. 18:25:00
LOOL

Ludo zabavne činjenice o mozgu

Mozak je definitivno najkompliciraniji organ u ljudskom tijelu koji još uvijek zbunjuje znanstvenike

Mozak je i dalje dobrim dijelom enigma
Mozak je i dalje dobrim dijelom enigma (Shutterstock)

Mozak je nepresušni izvor novih informacija za znanstvenike, koji se unatoč trudu i dalje prilično muče s tumačenjem svih njegovih funkcija.

Ipak, neke od njih koje znamo su fenomenalne i zabavne, a s druge strane nam otkrivaju tek koliko malo znamo o tome kako zapravo funkcionira ljudski mozak.

Prosječan mozak težak je otprilike 1.3 kg, a sastoji se od 75 posto vode. U njemu je nevjerojatnih 160 tisuća kilometara krvnih žila i između 80 i 120 milijardi neurona, s tim da se taj broj povećava učenjem.

Šezdeset posto mozga sastoji se od tzv. sive tvari, dok je ostatak bijela tvar, a zanimljivo je i da je mozak ujedno i najmasniji organ.

Muškarci imaju 10 posto veći mozak od žena, a u budnom stanju proizvodi dovoljno energije da se upali žarulja - između 10 i 23 watta. 

Iako je mozak aktivniji tijekom sna nego u budnom stanju, znanstvenici procjenjuju da ljudi koriste tek 10 posto potencijala mozga. Zanimljiv je i podatak da čovjek prosječno dnevno ima oko 70 tisuća misli koje mu se roje u mozgu. 

Stres mijenja funkcije mozga i moždane stanice, stoga stvarno treba pripaziti i pronaći načine otpuštanja stresa, a rashladiti ga možete zijevanjem.

10.03.2014. 18:25:00
http://metro-portal.hr/ludo-zabavne-cinjenice-o-mozgu/83729/