Metro-portal.hr

objavljeno 24.04.2008. 00:11:55

Luda zabava u gradu od 17 mil. stanovnika

Kairo je jedna od najuzbudljivijih svjetskih prijestolnica

Ako niste vidjeli piramide u Gizi, kao da i niste bili u Egiptu
Ako niste vidjeli piramide u Gizi, kao da i niste bili u Egiptu

Neobuzdan, prašnjav, divlji, kaotičan. Jednom riječju - Kairo. Prijestolnica drevnog Egipta sa 17 milijuna stanovnika objedinjuje sve negativne strane života u velegradu, ali svima onima koji ipak prežive kulturološki šok i odluče malo zagrebati ispod površine ovoga grada, Kairo nudi pun naramak uzbuđenja i ljepote.

Nastao na obalama Nila tri tisuće godina prije Krista, Kairo svojim znamenitostima i posebnom atmosferom privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Tri velike piramide - Keopsova, Kefrenova i Mikerinova nalaze se na platou Gize na samom rubu grada. Ove grobnice faraona stare su oko 3500 godina i još uvijek stoje gotovo nepromijenjene i oduševljavaju svojom grandioznošću. Sam grad može se podijeliti na nekoliko dijelova.

Pet danaNa petodnevno putovanje u Kairo i Aleksandriju krenite 21. svibnja zrakoplovom iz Zagreba. Cijena od 4990 kuna po osobi uključuje prijevoz i smještaj u hotelu sa 5 zvjezdica. Više informacija u poslovnicama adriatica.neta.

Downtownom ili modernim centrom grada dominira trg Meidan Al-Tahir, u čijoj se blizini nalazi i najveći muzej egiptologije - egipatski Nacionalni muzej. Stari ili Koptički Kairo, najstariji je dio grada, a obilježavaju ga brojne crkve i najstarija džamija u Africi - džamija ‘Amr ibn al-’As. Ondje se također nalazi i najpoznatiji bazar grada - Khan El Khalili.

Kako i priliči metropoli koja se prilagodila gotovo svim diktatima turista sa Zapada, noćni život Kaira iznimno je bogat. Ipak, mala preporuka: ne zalazite sami u nepoznate uličice, pogotovo ne u one na rubnim dijelovima grada.   (METRO)

24.04.2008. 00:11:55
http://metro-portal.hr/luda-zabava-u-gradu-od-17-mil-stanovnika/6322/