Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2012. 15:21:42
KONDRITI

Lovci na meteore u potrazi za blagom

Meteorski zombiji razmiljeli su se kalifornijskom pustinjom u potrazi za komadićima meteora

Komadići meteora mogu biti izvor odlične zarade
Komadići meteora mogu biti izvor odlične zarade (Arhiva)

Kalifornija je u 19. stoljeću procvala tijekom zlatne groznice, kad je pola Amerike poželjelo brzo bogatstvo i slavu, a slična se potraga, doduše nešto manjih razmjera, događa i ovih dana.

Naime, nedavno je kroz atmosferu proletio meteor težak 70 tona, a prasak raspada se čuo od Sacramenta pa sve do Las Vegasa. Samo za ilustraciju, snaga eksplozije bila je jednaka trećini snage prosječne atomske bombe.

Komadići meteora pali su, ironijom sudbine ili nekom višom silom, upravo na gorje u kojem je sredinom 19. stoljeća pronađeno zlato. Lovci na komadiće meteora traže zapravo kondrite, rijetke stijene koje se mogu pronaći u komadićima meteora, čija je cijena 740 eura po gramu, dvadeset puta više od zlata.

Ovakvu sumanutu cijenu kondriti postižu iz razloga što je većina kondrita zapravo tvar koja se nije mijenjala od nastanka Sunca pred 4.56 milijardi godina, a gotovo svi kondriti sadrže kondrule, male plinovite kuglice stvorene u vrijeme nastanka Sunčevog sustava.

Analizom kondrita u većim količinama znanstvenici se nadaju otkriti tajne nastanka Sunčevog sustava, pa je lovcima na meteore zarada zagarantirana.

05.05.2012. 15:21:42
http://metro-portal.hr/lovci-na-meteore-u-potrazi-za-blagom/70691/