Metro-portal.hr

objavljeno 11.09.2018. 09:01:00
EH, DA...

Loše strane kave

Na tjedan dana izbacite kavu i ostale napitke koji sadrže kofein pa pratite što se događa s vašim tijelom i psihom

A koliko vi dnevno popijete kave?
A koliko vi dnevno popijete kave? (Arhiva)

Kava je i dalje najpopularniji jutarnji napitak u zapadnom svijetu, a unatoč činjenici da umjerenom konzumacijom donosi mnoge blagodati za zdravlje organizma, postoji i ona tamna strana koja se rijetko spominje.

Naime, ako ste anksiozni i imate napadaje tjeskobe i sve ono što ide uz ovo sihičko stanje, poput nesanice i depresije, možda je okidač kofein. Njujorška holistička psihoterapeutkinja Ellen Vora u svom je višegodišnjem radu s pacijentima otkrila kako je svima onima koji su anksiozni jedno zajedničko - konzumiraju kofein na dnevnoj bazi.

Preporučuje na tjedan dana izbaciti kavu i ostale napitke koji sadrže kofein te pratiti što se događa s našim tijelom i psihom. Naime, kofein potiče proizvodnju hormona stresa - kortizola koji se kod nekih ljudi manifestira kao napadaji panike i anksioznost. 

Ako se borite s anksioznošću ili stanjima koja su usko vezana uz anksioznost - fobijama i napadajima panike, kofein ima više veze s tim, nego što mislite.

Kofein šalje poruku našem živčanom sustavu da bude spreman za borbu u svakom trenutku pa kada, primjerce, primite mejl od svog šefa u kojem vas kritizira ili vam zadaje nove zadatke ili kada morate javno govoriti, vaši će se dlanovi početi znojiti, usta sušiti, a cijelo tijelo drhtati. 

Kada uklonite kofein iz tijela, anksiozna reakcija  na stresne događaje će biti puno manja, a vrlo vjerojatno će i izostati. 

Kako biste ojačali svoje mentalno zdravlje, smanjite unos kofeina u organizam. Zamijenite kavu zelenim čajem ili nekim drugim napitkom. Osjećat ćete kofeinsku krizu prvih par dana, ali stvari će seznačajno promijeniti.

Nakon tjedan dana bez kofeina provjerite kako ste, postavljajući si ova pitanja: Koliko ste često imali napadaje panike? Kakvo vam je raspoloženje?  Kako spavate? Vidjet ćete da će stvari krenuti na bolje. 

11.09.2018. 09:01:00
http://metro-portal.hr/lose-strane-kave/114274/