Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2018. 15:43:00
MA DA?

Loše strane antibiotika

Mala djeca do dvije godine koja konzumiraju antibiotike, imaju veću mogućnost od pojavu pretilosti u starijoj životnoj dobi

Ne gnjavite doktore...
Ne gnjavite doktore... (FreeDigitalPhotos)

Antibiotici se već neko vrijeme troše kao aspirini - za svaku boljku ima barem jedan, a ni liječnici nisu nikad bili tako laki na olovci kada ih treba napisati na recept... i što sad?

To je donijelo probleme koji su sve samo ne bezazleni - antibiotici izuzetno snažno djeluju na naš organizam te koliko god nam pomažu u uništavanju loših bakterija, toliko nam i slabe imunitet.

No, ni tu nije kraj - nova istraživanja su pokazala još jednu njihovu lošu stranu: mala djeca do dvije godine koja konzumiraju antibiotike, imaju veću mogućnost od pojavu pretilosti u starijoj životnoj dobi

Istraživanje je uključivalo 300 000 djece koja su u svoje prve dvije godine života konzumirala antibiotike. Rezultati su pokazali kako je njihov rizik od kasnije pretilosti porastao za 26% i to više kod curica nego dječaka. 

"Moramo biti oprezni kod davanja antibiotika djeci jer ih stavljamo u opasnost od obolijevanja od raznih drugih bolesti u budućnost, a u to, uz probleme s debljinom, ubrajamo i probleme s visokim krvnim tlakom, dijabetes i probleme sa srcem", rekao je doktor Cade Nylund za Daily Mail.

Znanstvenici tvrde kako jaki antibiotici mogu uništiti važne bakterije koje pomažu u reduciranje tjelesne težine. 

Stoga, ako je za vas već kasno - za vaše klince nije...

03.11.2018. 15:43:00
http://metro-portal.hr/lose-strane-antibiotika/115217/