Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2016. 09:01:00
PRIPAZITE

Loše navike koje nas doslovno ubijaju

Eliminacija ili smanjenje šest čimbenika rizika za zdravlje omogućila sprečavanje i odgodu prerane smrti 37 milijuna ljud

Samo još fali cigareta u pepeljari ...
Samo još fali cigareta u pepeljari ... (Shutterstock)

Izbjegavanjem konzumacije cigareta, alkohola i preslane hrane do 2025. godine bi se u svijetu moglo izbjeći najmanje 37 milijuna preuranjenih smrti, navodi se u istraživanju objavljenom u subotu.

Znanstvenici londonskog Imperial Collegea izračunali su da bi eliminacija ili smanjenje šest čimbenika rizika za zdravlje omogućila sprečavanje i odgodu prerane smrti 37 milijuna ljudi, prema članku objavljenom u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Cilj bi se postigao na sljedeći način:

- smanjenjem potrošnje duhana najmanje za trećinu
- smanjenjem unosa alkohola za 10 posto
- smanjenjem unosa soli za 30 posto
- smanjenjem broja oboljelih od povišenog krvnog tlaka za 25 posto i
- zaustavljenjem porasta broja pretilih ili oboljelih od dijabetesa.

To bi do 2025. omogućilo izbjegavanje prijevremene smrti više od 16 milijuna osoba u dobi od 30 do 70 godina kao i 21 milijun ranijih smrti među starijima od 70 godina.

Najutjecajniji elementi za životni vijek su duhan i visoki tlak koji je bitan čimbenik za kardiovaskularne bolesti i može se tretirati lijekovima, ali i tjelovježbom i smanjenjem konzumacije soli.

Glavni autor istraživanja primarijus Majid Ezzati precizira da bi stanovništvo s niskim i srednjim primanjima imalo najviše koristi od tih nastojanja i u toj skupini 31 milijun bi izbjegao preranu smrt.

Prema tom stručnjaku za zdravlje, prehranu i okoliš zdraviji život omogućio bi nižu smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i kroničnih bolesti dišnih puteva, smanjenje broja smrti od raka pluća i želuca i promjenu tendencije smrtnosti povezane s dijabetesom.

07.09.2016. 09:01:00
http://metro-portal.hr/lose-navike-koje-nas-doslovno-ubijaju/100023/