Metro-portal.hr

objavljeno 06.09.2010. 21:25:07
ŠTRAJK OSOBLJA

Londonski gradski prijevoz pred kolapsom

Djelatnici službe održavanja londonskog metroa krenuli su u štrajk na početku vala sindikalnih akcija za koje sindikalisti tvrde da će paralizirati gradski prijevoz

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Oko 200 djelatnika službe Alstom-Metro u ponedjeljak su počeli štrajkati na dvjema linijama podzemne željeznice, uzrokujući manje zastoje, objavio je sindikat željezničkog, pomorskog i cestovnog prijevoza (RMT).

No sustav gradskog prijevoza u veliki će kaos upasti u trenucima kad desetak tisuća članova RMT-a i sindikata TSSA u kojem su okupljeni vozači i drugo uslužno osoblje prekinu rad u večernjim satima na početku 24-satnog štrajka.

RMT je objavio da je štrajk organiziran u znak prosvjeda protiv planova o ukidanju 800 radnih mjesta u postajama metroa i zatvaranju blagajni za vozne karte. Iz Londonske podzemne željeznice priopćili su kako žele učinkovitiju preraspodjelu radnih mjesta i da neće biti otkaza.

I iz Londonskog gradskog prijevoza (TfL) priopćili su da će većina linija biti poremećena tijekom štrajka, ali da namjeravaju u prometu držati najveći mogući broj vlakova i postaja. No istodobno su korisnicima usluga podzemne željeznice preporučili da se u utorak čim više služe biciklima, autobusima i drugim prijevoznim sredstvima.

Ovi su štrajkovi tek prvi u nizu koji planiraju sindikati. Pomoćne službe u štrajku bi ponovno trebale biti 2. listopada, 1. i 27. studenoga, dok su nove 24-satne zajedničke obustave rada članova RMT-a i TSSA najavljene za 3. listopada te 2. i 28. studenoga. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 21:25:07
http://metro-portal.hr/londonski-gradski-prijevoz-pred-kolapsom/47446/