Metro-portal.hr

objavljeno 19.09.2010. 10:44:25
NARAVNO

London: Uhićeni zbog planiranja napada na Papu oslobođeni

Šest muškaraca sumnjičilo se da su ''naručili, pripremili ili inspirirali" teroristički čin protiv pape Benedikta XVI. u Velikoj Britaniji

London: Oslobođeni uhićeni za teroristički napad na Papu
London: Oslobođeni uhićeni za teroristički napad na Papu (Getty Images)

Šest muškaraca uhićenih i osumnjičenih za "teroristički čin" tijekom posjeta pape Benedikta XVI. Londonu oslobođeni su i po nijednoj točki optužnice nisu proglašeni krivima, objavio je Scotland Yard u nedjelju ujutro.

Scotland Yard objavio je u petak uhićenje pet muškaraca u dobi između 26 i 50 godina koje je sumnjičio da su "naručili, pripremili ili inspirirali" teroristički čin. Šesta osoba privedena je tijekom popodneva.

Prvih pet osumnjičenih uhićeno je u skladištu tvrtke za usluge čišćenja Veolia Environment za koju su radili u sektoru parlamenta i Westministerske opatije koji su bili na putanji službenog Papinog posjeta. Papa je nastavio posjet ne mijenjajući ništa u programu.

>> Prosvjednici u Londonu: Papa štiti svećenike pedofile

"Nikada nismo pridavali veliku važnost tim uhićenjima", izjavio je u subotu glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi ocijenivši "pretjeranim komentare medija" u kojima su govorili o "muslimanskoj zavjeri oko ubojstva Pape" ili namjeri osumnjičenih da "dignu u zrak Papu uz pomoć bombi skrivenih u kantama za smeće".

Zadnjeg dana posjeta Velikoj Britaniji, Benedikt XVI. trebao bi posjetiti Birmingham gdje će proglasiti svecem kardinala Johna Henryja Newmana, anglikanskog pastora preobraćenog na katolicizam 1845., i to na misi na otvorenom na kojoj se očekuje 60.000 ljudi. Papa će se potom susresti s biskupima i krenuti u zračnu luku Birminghama gdje je predviđena posljednja ceremonija na kojoj će premijer David Cameron održati govor. (hina/metro-portal)

19.09.2010. 10:44:25
http://metro-portal.hr/london-uhiceni-zbog-planiranja-napada-na-papu-oslobodjeni/48234/