Metro-portal.hr

objavljeno 04.10.2010. 09:07:57
UNDERGROUND

London ponovno u prometnom kaosu zbog štrajka metroa

Zaposlenici londonskog metroa u nedjelju navečer su stupili u jednodnevni štrajk zbog predviđenog ukidanja 800 radnih mjesta

London u prometnom kaosu zbog štrajka metroa
London u prometnom kaosu zbog štrajka metroa (Getty Images)

London se u ponedjeljak priprema na novi prometni kaos nakon što su zaposlenici londonske podzemne željeznice u nedjelju navečer u 21 sat stupili u opći 24-satni štrajk zbog ukidanja radnih mjesta. Sindikati prijevoza RMT i TSSa u sukobu su s londonskim metro operaterom London Underground u vezi predviđenog ukidanja 800 radnih mjesta, uglavnom na šalterima.

Štrajkaši su se počeli skupljati pred ulazima u metro u nedjelju navečer. Zbog štrajka milijuni Londončana će na posao krenuti biciklom, autom ili pješice, kao i početkom rujna tijekom prvog 24-satnog prekida rada povezanog s tim sukobom.

Gradonačelnik Londona, konzervativac Boris Johnson, kritizirao je štrajk i nazvao ga političkim jer se poklapa s godišnjom konferencijom njegove, vladajuće stranke.

"Radi se o neskrivenom političkom štrajku", prenosi dnevni list Daily Telegraph. "Ciljevi sindikalista nemaju veze s uvjetima rada, već s političkim napadom na vladu" dodao je.

Prvi štrajk početkom rujna izazvao je velike smetnje u metrou. Još dva štrajka su predviđena za studeni, ako se sukob ne riješi. (hina/metro-portal)

04.10.2010. 09:07:57
http://metro-portal.hr/london-ponovno-u-prometnom-kaosu-zbog-strajka-metroa/49181/