Metro-portal.hr

objavljeno 16.10.2013. 06:27:00
TESTIRALI SMO

Lobox Superior - smartphone za svaki dan

Lobox superior jest u nekim svojim karakteristikama opravdao zvučno ime, od kamere do ekrana, brzina rada je više nego dovoljna za 99,9 posto korisnika

Lobox Superior opravdao je ime u nekim stvarima
Lobox Superior opravdao je ime u nekim stvarima (Metro)

LOBOX je jedan od onih brandova za koje gotovo možemo biti sigurni da ga negdje u kući imamo, bila to mini linija, MP3 ili MP4 player, LCD televizor i slični gadgeti koji nas već godinama služe. Nakon kratke pauze, vratili su se na naše tržište s linijom pametnih telefona, a mi smo u ruke za recenziju dobili najjači model, Lobox Superior MTK6589.

U ponudi su dva modela, bijeli i crni, a dolaze u kvalitetnoj nevelikoj kutiji koja skriva moćan smartphone s dodacima. Uz mobitel stižu i dvije Li-ionske baterije kapaciteta 2,500 mAh, što znači da ćete jako teško ostati bez struje. Uz dvije zaštitne folije za ekran dolazi i iznenađenje u vidu torbice koja se vrlo lako koristi - radi se zapravo o stražnjoj maski s preklopnim poklopcem koji ide preko ekrana, a iznutra je presvučen mekanim materijalom koji ujedno i briše ekran. Prilično zgodno rješenje koje mobitelu daje dobar izgled, a ujedno i štiti.

Ekran je veličine 5 inča, po zadnjoj modi za smartphone, HD s rezolucijom 1280x720 pixela čije ćete tople boje zavoljeti na prvi pogled. Da se odmah na početku riješimo i ostalih tehničkih podataka: srce mobitela je MediaTek QuadCore Cortex A7 procesor na 1.2 Ghz, a pogoni ga Android 4.2.1 Jelly Bean, za razliku od razvikanijih i "prestižnijih" modela koji tek trebaju doći do tog izdanja Androida.

Radne memorije je dovoljno, 1 GB, dok je interna memorija 4 GB, proširiva do 32 GB SD karticama. Uz to, tu je i Bluetooth 2.1, dual SIM i flash za fotkanje, a bome i kao prilično jaka svjetiljka koja ima svoju malu aplikaciju i stvarno vam može osvijetliti put u mrklom mraku, isprobali smo. U kutiji još standardno dolaze slušalice i punjač s USB kablom za spajanje na računalo.

Naravno, kad novi gadget stigne u redakciju, odmah se bacamo na zlostavljanje istog ne bismo li mu uspjeli pronaći neku manu, no ovoga puta morat ćemo razočarati one koji su se nadali priči o kineskom čudu koje ne radi.

Za početak, stražnji poklopac otvara se lako i jednostavno, zbog strateški smještenog utora na kućištu, što inače nije slučaj s telefonima s Dalekog Istoka. Ženski dio redakcije odmah je zahtijevao postavljanje zaštitnog kućišta, što je bilo gotovo u sekundi, a i sve su kartice lako i brzo završile u svojim utorima, bez i jedne ogrebotine na prstima, što je priličan uspjeh.

Tehnički potkovaniji dio ekipe frktao je nosom na specifikacije kamere, tvrdeći da to baš i ne mora biti 2 MP na prednjoj i čak 12 MP na stražnjoj kameri, no fotkanje po redakciji dalo je tako dobre rezultate da su brzo zašutjeli. Štoviše, krenulo se u grad da se vidi može li se korisno upotrijebiti.

Rezultat: sreća i veselje, jer je jedna pressica odrađena besprijekorno unatoč lošem osvjetljenju, a profili redakcije na Fejsu trenutno su osvježeni novim fotkama s prednje kamere s kojima su svi bili vrlo zadovoljni.

Još jedna stvarčica koju, iskreno, ne preporučujemo, ali nama se jako svidjela - fotkić ima timer. Pa sad, pošto nije jednostavno postaviti mobitel tako da se vidite, a da nije žablja perspektiva, mi smo na zidić stavili poklopac od zaštitnog kućišta, stavili na njega torbicu (sve naravno nakon određivanja postavki) i dobili sjajnu fotku svih nas veseljaka. Odlična fora!

Zlostavljanje se nastavilo skidanjem svih besplatnih igrica koje smo mogli s Google Playa i davanjem smartphona u ruke devetogodišnjaka. Naravno da ga je dijete skužilo prije nego mi, i nakon dva sata smo mu ga jedva isčupali iz prstiju ne bi li nastavili testiranje.

Mobitel je sretno preživio i torbu kolegice u kojoj ima svega i svačega, od ključeva od stana do, sigurni smo, mada ne priznaje, ključeva za malo veće matice. Zaštitni poklopac odradio je svoje u potpunosti, ni ogrebotine na ekranu, mobitel i dalje izgleda kao nov.

Poslužio je i kao dobar player glazbe dok se čekalo kolege u kafiću, slušalice su također ugodne za uho i imaju dovoljno dobar zvuk da nemamo zamjerki na kvalitetu.

Nakon cjelodnevnog zlostavljanja baterija je pokazala jačom nego što smo mi, tehnički dio ekipe, mislili, tako da je večernje gledanje filma proteklo u mirnom surfanju IMDB-om uz par oklada u kojem smo filmu gledali ovog ili onog glumca i glumicu, a na kraju dana je u njoj ostalo čisto dovoljno struje da izdrži večernje uspavljivanje u krevetu uz čitanje e-knjige koja je trenutno na tapeti i cijeli sljedeći dan u normalnom modu rada, bez konstantno upaljenog ekrana. Da je i bilo panike, rezervna baterija bila je pri ruci.

Što reći na kraju? Lobox Superior jest u nekim svojim karakteristikama opravdao zvučno ime, od kamere do ekrana, brzina rada je više nego dovoljna za 99,9 posto korisnika, a tih 0.1 posto ionako kupuje telefone za koje nitko nije čuo da postoje.

Zastupnik MaxMobile7 napravio je, prema našem mišljenju, odličan posao dovođenjem ove linije smartphona na hrvatsko tržište. Cijena od 2.199 kuna nije pretjerana za ono što dobivate, jer se poklapa s cijenama "prestižnijih" brandova koje nadmašuje kvalitetom, stoga, topla preporuka za sve kojima treba izdržljiv i pouzdan smartphone.

Tehničke karakteristike:

Veličina ekrana 5.0 inch HD touchscreen IPS

HD High definition ekran rezolucije 1280x720 pixela

Ekran IPS capacitive multi touch screen

Processor MediaTek,MT 6589, Quad core (četvero jezgreni) Cortex A7, 1.2 Ghz

Operativni sustav Android 4.2.1

ROM interna memorija 4 GB proširiva do 32 GB

RAM radna memorija 1 GB

Bluetooth 2.1

Dual SIM, korištenje dvije kartice gsm operatera

Dvije kamere, prednja kamera 2.0 Mpx, stražnja kamera 12 Mpx

Plus flashlight i auto focus

Dvije baterije Li-ion 2500 mAh

Dvije boje, crna i bijela

Poklon torbica I dva screen protectora

Uključene u pakiranje-slušalice, USB kabel

16.10.2013. 06:27:00
http://metro-portal.hr/lobox-superior-smartphone-za-svaki-dan/80667/